Dočkali jsme se vládní sebereflexe nebo koaliční většina doplatila na nechození do práce?

Sebereflexe nebo důsledek nechození vládních poslanců do práce? Přesně tohle mi proběhlo hlavou po odpovědi na písemnou interpelaci a hned Vám vysvětlím proč. Mezi důležité úkoly opozičních poslanců je hlídat vládu a jak se lidově říká, dívat se jí pod ruce. Osobně v tomto ohledu patřím mezi nejaktivnější poslance a pravidelně se dotazuji nejen na věci, které mě zajímají, ale také na ty, které trápí Vás občany.

Jednou z nich je ta, kterou jsem měl ve čtvrtek 7. března na ministra dopravy Martina Kupku. Nazval jsem ji Snaha o úspory na nesprávném místě? Prapodivné okolnosti okolo rušení certifikace letec. pozemních zařízení a činnosti oprávněných subjektů v ČR. Jedná se poměrně o odbornou věc a nebudu Vás proto zatěžovat detaily. Pokud Vás zajímá její obsah, můžete si ji přečíst pod tímto odkazem.

A teď proč Vám to vlastně celé píšu. Po projednání interpelace se většinou hlasuje o tom, zda Sněmovna s odpovědí ministra souhlasí nebo ne a ani tentokrát tomu nebylo jinak. Po projednání odpovědi ministra Kupky jsme hlasovali o nesouhlasu s odpovědí… A hádejte, jak to dopadlo? Sněmovna vyslovila nesouhlas a ministr ji tak musí celou předělat a důkladně ji zodpovědět.

V tomto volebním období se podařilo něco podobného pouze jednou, a to opět v mém případě, kdy jsem interpeloval ministryni obrany Janu Černochovou a její neuvážené výroky o tom, že na polské území dopadla ruská raketa, což se později ukázalo jako nepravda. Interpelaci si můžete přečíst zde.

A na závěr jeden praktický příklad. Není žádným tajemstvím, že koaliční poslanci se zpravidla vždy postaví za své ministry a hlasují, že s odpovědí na interpelaci souhlasí. U opozičních poslanců to bývá zpravidla naopak. Vzhledem k tomu, že koaličních poslanců je více (v tomto volebním období dokonce 108) nelze nesouhlas jen tak lehce prosadit. V politické rovině k tomu potřebujete naplnit alespoň jednu ze dvou možností, a to buď sebereflexi vládních poslanců nebo aby nepřišli do práce. Jak to bylo v tomto případě nechám na uvážení každého z vás….