ŘSD obdrželo nabídky na výstavbu obchvatu Sezemic

Ředitelství silnic a dálnic ČR získalo ve druhé polovině března stavební povolení (zatím nepravomocné) na další přivaděč z Pardubic k dálnici D35 - tentokrát obchvat Sezemic. Tento krok představuje významný milník v přípravách. Aktuálně běží lhůta na odvolání. Kdo necelý sedmikilometrový úsek postaví, se teprve rozhodne. Nejlevnější nabídku podalo sdružení M-Silnice, MI-Roads a Doprastav za 838 milionů korun. ŘSD přitom odhadovalo cenu na 1,195 miliardy korun a stát tak může ušetřit té více než čtvrt miliardy korun.

Na zmíněnou silnici (oficiálně přeložka I/36) čekají obyvatelé Sezemic už dlouho. Korektně je třeba přiznat, že vedení krajské pobočky ŘSD slibovalo obyvatelům Sezemic připravit tento obchvat mnohem dříve - a to včas před zprovozněním prvních dvou dálničních úseků D35 (Opatovice - Časy = prosinec 2021, Časy - Ostrov = prosinec 2022). Jak již ale dnes bohužel víme, nestalo se tak. Obyvatelům proto nezbývá nic jiného než stále čekat. 

Za pomoci našeho Spolku pro rozvoj dopravy a na základě podnětu sezemického zastupitele Luboše Krejčíka a místních obyvatel proběhlo setkání s generálním ředitelem ŘSD Radkem Mátlem. Ten se k celé záležitosti postavil čelem a udělal maximum pro zmírnění dopadů zvýšené dopravní zátěže na život ve městě. Jako dobrý krok se ukázala instalace semaforu uprostřed Sezemic a také každodenní kontrola povolovacích procesů. S odstupem času lze proto konstatovat, že tento tah přinesl své ovoce. 

Obchvat současně vyřeší nevyhovující situaci také u Počápelských Chalup a Časů. Jeho zprovoznění kromě úlevy od nadměrné dopravy přinese i další pozitiva. Dojde například ke snížení průjezdnosti a tím i hlukové zátěže nebo ke snížení imisních koncentrací, což sníží zdravotní rizika obyvatel žijících v Počápelských Chalupách, Sezemicích i Časech.

ŘSD vybralo i firmy na technický dozor stavby. Tyto práce zajistí sdružení několika firem vedené Dopravoprojektem Brno za 25 milionů korun. V tuto chvíli je ve finále archeologický průzkum i příprava území, zahájení stavby nic nebrání. Pokud v soutěži na dodavatele nedojde k žádnému odvolání, tak by stavba měla reálně odstartovat ve II. čtvrtletí 2024. Doba pro zprovoznění stavby je 609 dní (20,3 měsíce). Řidičům tak začne sloužit v roce 2026.

INFOLETÁK ŘSD