Stačilo! V Ústeckém kraji mají o dalším osudu vlády 5K jasno

Spolek pro rozvoj dopravy zorganizoval další z výjezdů v rámci „turné“ po všech krajích v Česku. Tentokrát jsme se vypravili na sever naší země – do Ústeckého kraje, kde jsme se společně s Karlem Havlíčkem setkali se zástupci dopravního sektoru, podnikateli a také místními obyvateli. Hovořili jsme nejen o dopravě, ale také o ekonomice a dalších problémech, které trápí obyčejné lidí.

První jednání jsme měli s ředitelem krajského ředitelství ŘSD Petrem Vackem a následně s ředitelem oblastního ředitelství Správy železnic Martinem Kašparem. Zatímco dálnice jsou z dopravního hlediska prakticky vyřešeny a diskuze se vedla o rozpočtu a dlouhodobých plánech, u železnice je tomu jinak.

Pro Ústečany je velkým tématem vysokorychlostní trať Praha – Ústí nad Labem – Drážďany. Možná Vás to překvapí, ale místní politici nejsou VRT příliš nakloněni a převládá zde spíše pesimismus k vybudování této důležité trati. Z mého pohledu je to překvapující a zcela opačný postoj, než který máme my v Pardubicích. 

Zatímco lokální politici se k “VRTkám” stavějí spíše nerozhodně až pesimisticky, Ústečané to mají naopak a považují je za příležitost k dalšímu rozvoji kraje. Takové názory jsem slyšel jak od občanů, tak i od podnikatelů a zaměstnavatelů v regionu. Pro místní politiky ale mám pochopení. Hájí zájmy obcí a svých sousedů a trasování takto velkého projektu samozřejmě místní život ovlivní. Je potřeba nejen obhájit a vysvětlit jeho přínosy, ale hlavně najít společnou řeč a finální trasu odsouhlasit se samosprávami.

Právě nehájení zájmů bylo často se opakující výtkou ve směru k současné vládní koalici, a to nejen na evropské, ale především na národní úrovni. Většině účastníků debaty vadilo, že zejména zástupci stran současné vládní koalice po zvolení ihned zapomněli, ze které země pochází a místo Českých zájmů hájí zájmy bruselských ekofanatiků. A to je silné téma nejen pro nás, ale i pro naše kolegy. Setkání se zúčastnil i poslanec Jaroslav Bžoch, který kandiduje za hnutí ANO do Evropského parlamentu. A to je dobře! Pokud bude zvolen, pak bude důležitým spojencem hájící naše zájmy na evropské úrovni. Myslím, že právě osobnosti jako je Klára Dostálová nebo právě kolega Bžoch budou neústupně hájit naše národní zájmy.

Celý výjezd jsme zakončili setkáním s významnými podnikateli Ústeckého kraje. Bohužel nebylo to příjemné povídání… To, co se nyní v ekonomice děje, nemá obdoby. Ano, i naše bývalá vláda dělala chyby. Vždy se ale z nich poučila a napravila je. Fialova vláda ale předvádí ekonomický armageddon, který směřuje ekonomiku do takového průšvihu, že nás nezachrání ani bájný Bruce Willis. Vládní pětikoalice hodila občany přes palubu a nechala je napospas současné krizi (inflace, extrémní ceny energií atd.) a dokonce jí už nevěří ani ti nejvěrnější, kteří ji volili.

V tomto ohledu mohu ilustračně zmínit Green Deal, se kterým souvisí drahé energie. Ačkoliv v Česku vyrobíme více energie, než ji sami spotřebujeme a vyvážíme ji do zahraničí, máme snad nejdražší ceny energií na světě. Například podniky ve Spojených státech platí 40 dolarů za megawatthodinu. V Česku ale v loňském roce  podniky platily 134 euro za megawatthodinu.

V důsledku toho se stáváme nekonkurenceschopnými vůči ostatním zemím. Přitom pokud by vláda zastropovala ceny energií u výrobců tak, jak jsme to navrhovali my, dnes bychom podobné problémy neřešili. A i podnikatelé si to velmi dobře uvědomují. Zkrátka tato vláda pro ně neudělala vůbec nic. Tak to bohužel je.