Studentský veletrh práce přilákal stovky studentů a železniční „elita“ představila budoucnost české železnice

V prostorách pardubické Dopravní fakulty Jana Pernera Univerzity Pardubice se uskutečnil X. ročník odborného setkání Železnice Pardubice. Mezi hlavní témata letošního ročníku patřila zejména dlouhodobé a stabilní financování železnice, velké investiční akce na železnici ve východních Čechách a železniční technologie budoucnosti.

Železnice Pardubice je největší veřejně přístupnou akcí zaměřenou na železniční dopravu. Letošní ročník byl jubilejní desátý a v porovnání s předchozími lety naprosto unikátní. Výrazně jsme změnili koncept celé akce a rozšířili ji o zcela nové prvky – doprovodnou výstavu a také studentský veletrh příležitostí a osobního rozvoje.

Železnice Pardubice zaujala nejen železniční odborníky, ale na své si přišla také odborná veřejnost. Dopolední program se nesl v duchu přednášek zaměřených na osobní rozvoj. Vrcholem v tomto ohledu bylo vystoupení technologického mága Petra Máry, který hovořil o AI – jak poslední vynález lidstva ovlivní železnici. V odpoledním programu jsme se zaměřili na odbornou část a hovořili o zajištění stabilního financování výstavby vysokorychlostních tratí nebo o železničních technologiích budoucnosti.

Více než šest stovek návštěvníků z řad studentů a fanoušků všech dopravních módů si mohlo prohlédnout venkovní a vnitřní ukázky pracovní techniky, virtuální realitu v přímém přenosu, prezentaci moderních IT technologií, 3D projektování, BIM, digitalizaci a využití AI ve stavebnictví, výukové a výzkumné technologie, simulátory výuky jízdy a řízení provozu, unikátní VRT mobil Správy železnic a také výstavní expozice partnerů.

Studentský veletrh příležitostí a osobního rozvoje je skvělou příležitostí, jak zaujmout studenty dopravních oborů. „Jméno Jana Pernera v názvu naší fakulty dokládá důležitost železnice jako takové. DFJP se vyznačuje intenzivní spoluprací s podniky z praxe a má vynikající uplatnitelnost absolventů na trhu práce. Česká železnice prochází technologickou revolucí a je zde obrovské tempo v zavádění nejrůznějších novinek, pro jejichž aplikaci v praxi je nutné získat nové odborníky. A právě poskytnout kvalitní vzdělání studentům, aby se mohli v tomto odvětví uplatnit, je naším úkolem,“ komentuje děkan Dopravní fakulty Jana Pernera Univerzity Pardubice, která je spolupořadatelem akce Libor Švadlenka.

Železnice Pardubice má přesah i mimo železnici. „Dopravní odborníci jsou velmi poptávanou profesí na trhu práce. Ačkoliv nemáme katedru železniční, snažíme se čerpat ze všech kompetencí, které na fakultě budujeme a poznatky aplikujeme do železnic. Například řadu zkušeností z letecké dopravy lze využít i na železnici, ilustračně lze zmínit například bezpečnost. Je proto důležité, aby se odborníci z praxe a budoucí absolventi dali dohromady a společně vybudovali odbornou kompetenci, která posune Českou republiku mezi nejvyspělejší státy světa. Bez spolupráce se v tomto ohledu zkrátka neobejdeme,“ uzavírá X. ročník odborného setkání Železnice Pardubice děkan Fakulty dopravní Českého vysokého učení technického v Praze, které je rovněž spolupořadatelem akce Ondřej Přibyl.