Zrekonstruovaná křižovatka Dašická je bezpečnějším místem přes čtvrt roku

Nechvalně proslulá světelná křižovatka ulic Na Drážce a Dašická patří mezi nejrušnější křižovatky v našem městě. Ještě donedávna ale také patřila mezi místa častých dopravních nehod. To se ale změnilo. Od dokončení její modernizace uplynuly čtyři měsíce a vše nasvědčuje tomu, že se stala bezpečnějším místem jak pro řidiče, tak i pro chodce.

Jako pardubický zastupitel věnující se dopravě považuji silniční bezpečnost za jeden ze základních kamenů kvalitního života v našem městě. Modernizace křižovatky přinesla místo dramatické změny spíše maximálně možné zlepšení stávajících parametrů, které ji dělají bezpečnějším místem. Ilustračně lze uvést bezpečnostní ostrůvky pro chodce, rozšíření odbočovacích pruhů nebo zavedení nových vodorovných prvků, které v psychologické rovině vyzývají řidiče ke snížení rychlosti jízdy.

Možná si také vzpomenete, že o rekonstrukci se hovořilo už před několika roky. Tehdy ovšem ŘSD po konzultaci s městem záměr úmyslně pozastavilo z důvodu probíhající práce na výstavbě dálnice D35 a návozu potřebného materiálu. Pokud bychom tehdy rekonstrukci neodložili, pak by došlo k poškození nové křižovatky v důsledku zmiňovaných prací na D35.

Poměrně často se setkávám také s dotazem, proč zde nevznikl kruhový objezd. K jeho realizaci nedošlo hned z několika důvodů. Z pohledu města bylo zcela zásadní, že kruhový objezd by neměl dostatečnou dopravní propustnost (podle sčítání zde denně projede až 37 tisíc aut).

Navíc nezapomínejme, že s dokončením severovýchodního obchvatu zde dojde k výraznému snížení současné dopravní intenzity. Stavební práce na SV obchvatu jsou v plném proudu a vše nasvědčuje tomu, že řidičům začne sloužit v jarních měsících roku 2025. Držme si palce, aby se neobjevily žádné komplice a obchvat přinesl částečnou dopravní úlevu našemu městu co nejdříve. 

Více informací k severovýchodnímu obchvatu naleznete v infoletáku ŘSD.