Vít Rakušan dopustil šílené řádění "tuningářů", chce se snad stát hvězdou filmu Rychle a zběsile?

To, co se událo během posledního únorového týdne za apatického přihlížení Policie ČR nelze nazvat jinak než jako kardinální selhání. Policisté, za jejichž práci je zodpovědný ministr vnitra Vít Rakušan, dopustili šílené řádění účastníků tuningového srazu. Někteří z jezdců se po dálnici proháněli rychlostí přesahující 300 km/h, jiní driftovali v centru Prahy nebo blokovali Nuselský most.

Jako poslanec věnující se dopravě jsem přesvědčený, že v dopravě máme kvalitní zákony. Navíc policisté disponují i kvalitním vybavením, se kterým se hravě pirátům silnic vyrovnají. Připomínám, že Policie ČR má k dispozici například supersport Ferrari 458 Italia.

Přesto čteme články o tom, jak se akční nálada ze známé filmové série přenáší na české silnice. Doslova a do písmene, včetně driftingu, rychlosti přesahující 300 km/h a blokování silnic v centru Prahy. A největší šok na závěr. Podle všech informací byla Police ČR na místě přítomna! O akci věděla, monitorovala ji, ale zmohla se pouze a jen na základní kontrolu dokladů a přítomnost alkoholu.

Tenhle přístup mi vadí! Znám desítky příběhů, kdy jsou řidiči trestáni za mírné překročení rychlosti na radaru nebo za drobný technický nedostatek.  A drzé show drahých zahraničních aut budeme přihlížet jako svědci?

Chci věřit, že ministr Vít Rakušan ze sebe nebude dělat hvězdu formátu Vina Diesela a že tento problém vyřeší. Pro reputaci dopravní policie a pro naši víru v to, že zákony platí pro všechny stejně. Bez výjimky. Podávám proto písemnou interpelaci a budu čekat na vysvětlení.  Veškeré další informace vám samozřejmě rád sdělím a zveřejním.

INTERPELACI SI MŮŽETE PŘEČÍST V PLNÉM ZNĚNÍ ZDE