Aktuální stav příprav obchvatu Sezemic

Zprovoznění nových dálničních úseků Opatovice – Časy – Ostrov změní dopravní toky v jejich okolí. Počaply, Sezemice i Časy z tohoto pohledu patří mezi nejohroženější obce. Všichni řidiči jedoucí z Pardubic a okolí budou skrze ně projíždět, aby se napojili na dálnici. Současný stav je už nyní katastrofální. Pokud nedojde ke zprovoznění obchvatů Sezemic a Holic, pak budou tyto obce na hranici dopravního kolapsu.

Téměř sedm kilometrů dlouhý obchvat Sezemic za 680 milionu korun napojí Pardubice na D35. V současnosti jsou vedena dvě doplňující územní řízení na přístup na pozemky. První z nich je již vydané a v právní moci. Bohužel druhé je zatím „pouze“ oznámeno. Podle informací Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Městský úřad Sezemice za tři měsíce nevydal změnové územní rozhodnutí a celý proces kvůli tomu stojí.

Bez tohoto rozhodnutí není možné dokončit podklady k žádostem o stavební povolení ani zahájit výkupy pozemků, které jsou změnou dotčeny. Tahle situace mě opravdu štve. Stavební práce kvůli tomu začnou později a tato skutečnost se samozřejmě negativně projeví na zprovoznění obchvatu. To je špatně! Současná situace je již nyní kritická a pokud práce na obchvatu nezrychlí, bude ještě hůř.

ŘSD paralelně sice provádí výkup pozemků (uzavřeno 50 % kupních smluv), na urychlení to ale nebude mít zásadní vliv, protože bez vydaných pravomocných stavebních povolení se nehneme. Podle harmonogramu by je stavba měla získat do konce letošního září.

Do konce letošního roku pak dojde k vypracování projektové dokumentace pro provádění záchranného archeologického průzkumu, který bude trvat rok a skončí v únoru 2022. Stavební práce se by se měly rozběhnout ihned poté a trvat by měly dva roky, přičemž uvedení do provozu je předběžně stanoveno na listopad 2023.

Férově musím říct, že v tuto chvíli hrozí, že časový rozdíl mezi zprovozněním dálnice a obchvatu je zhruba rok. Jako místního občana mě toto zjištění štve. Požádám proto generální ho ředitele ŘSD Radka Mátla o jednání, abychom našli možnosti maximálního urychlení přípravy a samotné realizace. Byť by se jednalo o „pouhých“ pár měsíců. Jakékoliv urychlení je dobré a pomůže všem obyvatelům. O výsledku jednání vás budu co nejdříve informovat.

Aktuální informační leták ŘSD naleznete ZDE.