Budoucnost měst a dopravy musí být chytrá

Sledovali jste Návštěvníky? Právě v tomto dnes už legendárním seriálu byl centrální mozek lidstva, který řídil vše důležité. A podobný „CML“ mají i ve Smart City Polygon v Plzni, který jsem tento týden navštívil. Konkrétně tady jsem u aplikační platformy, zaměstnanci mu ale říkají jednoduše „mozek“ všeho. Právě z této místnosti se ovládá celý polygon a vyhodnocují se data k jeho ovládání.


Budoucnost moderních měst a dopravy spočívá v chytrých řešeních a návštěva tohoto místa mě v tom utvrdila. Všichni víme, jak je například složité u nás v Pardubicích kolikrát zaparkovat. Tohle ale díky chytrým technologiím může být už brzy minulostí. Například tady na polygonu systém vede evidenci, která parkovací místa jsou volná a díky tomu mě už při příjezdu navedl na konkrétní parkovací místo. Člověk nemusí nic hledat a jednoduše zaparkuje. Prostě super!


Věřím, že něčeho podobného se už brzy dočkáme i v českých městech. Jenom si vezměte, kolik času bychom všichni ušetřili, kdybychom nesmyslně nemuseli hledat volné místo pro parkování? Kromě času nás to ale také stojí mnohdy zbytečné peníze za benzín nebo naftu, a to nemluvím o dopadech na životní prostředí. Zkrátka „budoucnost musí být chytrá“.


Našli bychom ale i jiné příklady a některé z nich už dokonce fungují v praxi. Třeba takové lavičky. Jasně, vždy sloužily a sloužit budou hlavně k sezení. Proč je ale nevyužít i k dalším účelům? Když už je stavíme, využijme jejich potenciál naplno. Můžeme k nim přidat například solární panel a když máte vybitý telefon, jednoduše si ho díky získané energii dobijete.


Osobně jsem velkým fanouškem chytrých řešení a moderních technologií. Myslím, že Česko by v tomto ohledu mohlo být mnohem ambicióznější zemí a tyto „vychytávky“ častěji využívat. Kapacity a firmy na to máme. Navštívil jsem spoustu z nich a přiznám se, že jsem kolikrát netušil, jak šikovné podnikatele a výzkumníky v naší zemi máme.


Prosím, napište mi, jaké zkušenosti s chytrými řešeními máte vy a jak je vnímáte. Budu taky rád za Vaše nápady a podněty k tomu, co můžeme zlepšit u nás v Pardubicích a v celém kraji. Netajím se tím, že moderním řešením fandím a rád jim proto pomohu