Český rozhlas už má studia ve všech krajích, začal vysílat i ve Varech

Psal jsem to tu už minule, na posledním volebním výboru se toho odehrálo víc než dost. Témat, o kterých Vám chci napsat, je hodně. Tentokrát je to čistě pozitivní zpráva, takže Vám všem zlepší den, o tom nepochybuji. Českému rozhlasu se totiž daří a musím jejich činnost a hospodaření ocenit alespoň dobrým slovem.

O Českém rozhlasu (ČRo) bychom mohli dlouze diskutovat. Kdybych ale měl „vypíchnout“ dvě důležité zprávy, jednoznačně by to byla rozšiřující se digitalizace vysílání a dokončení regionálních studií ve všech krajích Česka.

ČRo dlouhodobě pracuje na pokrytí našeho území digitálním rozhlasovým vysíláním DAB+. V současnosti je tímto vysíláním pokryto zhruba 60 %, do letošního roku by to ale mohlo být až 80 %. S tempem prací jsem spokojený. Ředitel René Zavoral má v tomto ohledu „tah na branku“. Možná si ale teď říkáte, k čemu nám vlastně vysílání DAB+ je dobré?

Tento druh vysílání umožňuje nový způsob šíření signálu pro digitální rádia. Osobně tento krok podporuji, protože se k široké nabídce ČRo dostane mnohem více obyvatel. Navíc pro Vás mám novinku. Moc se o ní zatím nemluví, tak si ji nechte sami pro sebe. ČRo připravuje dvě nové vysílací stanice.

První z nich bude ČRo doprava, která se bude věnovat čistě dopravnímu zpravodajství. Myslím, že ti, kteří jezdí autem pravidelně, tohle ocení, protože nám to ušetří někdy spoustu nervů a času, stráveného v kolonách třeba kvůli nehodám. Druhou stanicí bude ČRo sport, která bude zaměřena na sportovní přenosy. Utkání Vašeho oblíbeného týmu Vám už tak pravděpodobně neuteče, i když budete někde na cestě.

Dost už bylo ale o vysílání, pojďme k druhé části. Po vybudování regionálního studia v Karlovarském kraji má ČRo už ve všech krajích své regionální studio. Pro mě vždy mělo regionální vysílání svůj význam. Je to i příležitost, jak dát prostor místním autorům, skupinám nebo umělcům. Navíc co si budeme povídat, pomůže to i regionálnímu zpravodajství. Komerční rádia ho prakticky nedělají, protože na to nemají zdroje a moc se jim nevyplatí.

Zbývá už jenom popřát všem zaměstnancům, aby se jim v novém studiu dobře pracovalo a posluchačům, aby se dočkali kvalitního obsahu a zpravodajství.