Dálniční úsek D35 kolem Vysokého Mýta získal územní rozhodnutí

Dálnice D35 představuje klíčovou dopravní stavbu nejen pro celý Pardubický kraj, ale pro celé Česko. Po svém dokončení bude alternativou k dálnici D1. Není proto divu, že jako řidič mám proto nesmírnou radost. Územní rozhodnutí pro další dálniční úsek, byť nepravomocné, je zásadním posunem v přípravě. Jakmile bude rozhodnutí pravomocné, Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) může začít s přípravou dokumentace pro stavební povolení a s výkupem pozemků.

Stavební úřad ve Vysokém Mýtě v půli února vydal rozhodnutí o umístění stavby na úsek D35 mezi Vysoký Mýtem a Džbánovem. Tento úsek tvoří prakticky dálniční obchvat města. Náklady na zhotovení téměř šestikilometrového úseku se odhadují přibližně na dvě miliardy korun. ŘSD počítá s tím, že stavba začne v roce 2022 a bude trvat do roku 2025, kdy by se po novém úseku měli projet první motoristé.

Stejný stavební úřad má ještě na starost vydání územního rozhodnutí pro předešlý úsek mezi Mýtem a Ostrovem. Ten bude měřit celkem sedm kilometrů a předpokládá se, že náklady přesáhnou 3,6 miliardy korun. U Ostrova bude v roce 2022 končit již vybudovaná část D35 z Časů do Ostrova. S přípravami bychom proto rozhodně neměli dlouze otálet. Předpokládám, že i zde brzy získáme územní rozhodnutí a začneme připravovat dokumentaci pro stavební povolení a vykupovat pozemky.

Dobrou zprávou je, že v Poslanecké sněmovně v těchto dnech jednáme o novele zákona o urychlení výstavby dopravní infrastruktury. Chystám k tomu informativní článek, takže nezapomeňte sledovat můj profil. Další z možností by mohl být „polský model“ liniového zákona, který by zrychlil výstavbu dálnic a železnic. Najdete ho ZDE

ZDE najdete informační leták ŘSD o dálničním úseku Vysoké Mýto–Džbánov.