Dálniční známku bude možné zakoupit přes mobilní aplikaci!

Státní fond dopravní infrastruktury (SFDI) připravuje ve spolupráci s ministerstvem dopravy změnu v systému dálničních známek. Dosud si řidiči mohou koupit dálniční kupón například na čerpacích stanicích s délkou platnosti na deset dnů, měsíc a na rok. To se má ale změnit. Podle nového systému si řidiči budou moci dálniční známku koupit například pomocí mobilní aplikace nebo na internetu. Navíc odpadne „otravná“ povinnost lepit kupón na čelní sklo.

Zažil to určitě každý z nás, kdo někdy někam cestoval po dálnici. Kromě toho, že musíte zajet někam, kde si dálniční známku koupíte, máte za povinnost ji také vyplnit, nalepit a po vypršení platnosti zase odstranit ze svého čelního skla. Znám spoustu řidičů, kteří na tohle nadávají. Nedivím se jim. Ani já nemám radost, když musím složitě odstraňovat starou známku.

Když pominu to, že jde kolikrát složitě známku odstranit, tak je z toho i velký nepořádek. Tomu by ale už brzy mohl být konec a už záhy bychom mohli mít elektronickou dálniční známku. Nebudeme muset nic lepit ani odstraňovat. Nebude s ní žádná práce. Navíc se Vám už nestane, že by Vám dálniční známku někdo ukradl. Celý systém zásadně zjednodušíme a řidičům nový systém přinese několik výhod.

Elektronická známka se zapíše do evidence vozidel k danému autu. Nebudeme tak muset někdy složitě hledat prodejny, kde mají dálniční známku, ale koupíme si ji jednoduše prostřednictvím mobilní aplikace nebo na internetu. Odpadne tak shánění vyprodaných kupónů na frekventovaných prodejních místech. Tuhle změnu určitě ocení i zahraniční řidiči, kteří cestují do Česka. Přeci jenom, jsme v 21. století.

Určitě Vás budou zajímat i další novinky, o kterých uvažujeme. Chceme například u dálničních známek zavést klouzavou platnost, kterou by bylo možné nastavit až tři měsíce po platbě. Osobně si ale myslím, že bychom se neměli bát a být ambiciózní. Dovedu si představit například zavedení jednodenní dálniční známky nebo například zvýhodněné „noční dálniční známky“, která by byla levnější, ale platila by pouze na jízdu od 22:00 – 6:00 hodin.

„Digitalizace“ tohoto systému přinese ale i další možnosti. Například každý z nás by si mohl nastavit upozornění na končící platnost dálniční známky a třeba i její automatické obnovení. Celý systém má výhodu v tom, že platnost dálniční známky lze ověřit v reálném čase online. Kontrolu by v tomto případě prováděla Policie ČR a Celní správa ČR prostřednictvím mobilního telefonu, tabletu nebo s využitím kamer umístěných na mýtných bránách. Navíc systém kontrol lze plně automatizovat.

Nový systém bude mít ale několik výhod i pro stát. Dojde ke snížení administrativní náročnosti distribuce. Stát bude mít aktuální informace i o využívání dálničních kupónů. Díky efektivnější kontrole dojde ke zvýšení výběru poplatků za využívání dálnic, protože dojde ke snížení počtu neplatičů. Navíc pokud zavedeme nový systém dálničních známek, nebude už zde žádný prostor pro padělky.

Zajímá mě, co si o tomto novém systému myslíte. Uvítali byste možnost zakoupení dálniční známky přes mobilní telefon? A přivítali byste pestřejší nabídku dálničních kupónů? Budu moc rád, pokud mi napíšete Váš názor.