„Dálniční žně“ pokračují, řidiči se dnešním dnem dostanou z Hradce Králové až do Jaroměře

Skoro by se s nadsázkou dalo říct, že si Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) pro řidiče připravilo adventní kalendář se skvělými zprávami na každý den. Na počátku tohoto týdne jsme totiž zprovoznili nový dálniční úsek D35 Opatovice nad Labem – Časy s celkovou délkou přes 12,5 km a v nastoleném trendu pokračujeme. Dnes jsme totiž slavnostně otevřeli další dva nové úseky, a to na dálnici D11 z Hradce Králové směrem do Jaroměře. Kromě toho nás už v příštím týdnu čeká také zprovoznění druhé etapy obchvatu Chrudimi. 

Věděli jste, že stát začal dálnici D11 budovat už v roce 1978? Dálnice vedoucí z Prahy do Hradce Králové a dále směrem na Polsko přitom od roku 2017 končí za Hradcem Králové. Z plánovaných 154 kilometrů dálnice se jezdí zhruba po 91 km. O to víc jsem rád, že jsem dnes mohl osobně být u slavnostního zprovoznění dvou nových úseků z Hradce Králové do Smiřic a ze Smiřic do Jaroměře.

Stavební práce v případě trasy vedoucí z Hradce do Smiřic začaly v únoru 2019. Směrem ze Smiřic do Jaroměře pak bagry vyjely do terénu o dva měsíce později, tedy v dubnu 2019. Celkem se jedná o 22,4 km nové dálnice za přibližně 4,1 miliardy korun bez DPH. Vede podél současné silnice první třídy na Jaroměř a Náchod. Za Jaroměří se napojí na silnici I/37.

V souvislosti s novými úseky D11 bych rád vyzdvihl výbornou práci kolegů z ŘSD v čele s generálním ředitelem Radkem Mátlem. Díky dohodě se zhotovitelem stavby se jim totiž podařilo zkrátit délku stavebních prací z mého pohledu o neuvěřitelných osm měsíců. Stavba se tak podle původního harmonogramu měla otevírat až v průběhu léta 2022.

Přiznám se, že jako „dopravní poslanec“ mám ze závěru letošního roku opravdu velkou radost. V praxi se totiž začínají naplno ukazovat námi prosazené změny, které pomáhají státním investorům přímo v terénu. Jako autor celé řady z nich (například pevný řád pro výkup pozemků nebo třeba „polská metoda“) vidím, jaký konkrétní dopad moje práce má a o jak důležité změny urychlující přípravy a zahájení výstavby se jedná.

A na závěr ještě jedna skvělá (a taky důležitá) zpráva! Jak jsem již avizoval, v pondělí slavnostně otevřeme druhou část chrudimského obchvatu. Je to důležitá informace nejen pro nás řidiče, ale také především pro obyvatele Chrudimi a Slatiňan, obchvat totiž výrazně uleví od kamionové dopravy. Sledujte můj facebook, budu Vás hned v pondělí o všem informovat.