„Demokratické koalice“ odkryly svoji pravou tvář

Minulý týden se konala první schůze Poslanecké sněmovny od konání říjnových voleb. Jedním z našich prvních úkolů bylo zvolení vedení sněmovny. Jako předseda Volební komise, která má veškeré volby uvnitř sněmovny na starost, Vám řeknu, že je to skutečně „fuška“ a náročný proces.

Možná jste zaznamenali, že předsedkyní byla zvolena Markéta Adamová Pekarová z TOP 09. Paní poslankyni gratuluji a přeji jí, aby sněmovnu vedla stejně dobře, jako ji vedl v předchozím volebním období můj kolega Radek Vondráček. Musím se ovšem přiznat, že z mého pohledu má její zvolení jistou pachuť, která hodnotu jejího úspěchu výrazně snižuje.

„Demokratické koalice“ nezahálejí a od prvního možného okamžiku naplno ukazují svoji sílu. Kromě toho taky prokázaly, že mají velmi, ale opravdu velmi krátkou paměť. Celou dobu jsme tady poslouchali, jak se nechováme demokraticky a další podobné nesmysly. Teď ovšem ty stejné „demokratické“ strany předvedly něco, co skutečně nemá obdoby a co popírá samotné demokratické základy… 

Jsme přesvědčeni, že politická strana s největším počtem poslanců má jasný nárok na post předsedy Poslanecké sněmovny. Jako samostatně kandidující hnutí zastupujeme největší počet voličů a uděláme maximum, aby byl jejich hlas ve sněmovně slyšet. Demokratické koalice se ovšem rozhodly jinak a ignorovat skoro 1,5 milionů občanů! 

Přitom jsme na tento důležitý post nominovali skutečně schopného manažera, který již mnohokrát prokázal své schopnosti a zkušenosti. Jsem přesvědčený, že jenom stěží bychom hledali vhodnějšího kandidáta, než je právě Karel Havlíček. Je očividné, že demokratické koalice mají strach a zabránily mu proto se o tento post ucházet. Markéta Adamová Pekarová tak byla nakonec jedinou kandidátkou na tento post.

Neumožnění Karlu Havlíčkovi ucházet se o tento post samozřejmě vrhá stín na zvolení nové předsedkyně. Je dost možné, že „demokratické koalice“ si jsou nakonec samy dobře vědomy nepříliš silné pozice paní Pekarové a nechtěly, aby se tato skutečnost odhalila v plné nahotě během hlasování konkurenční volbě.

Za naše hnutí mohu slíbit, že však „zbraně“ neskládáme a ve sněmovně se budeme i nadále prát za naše voliče.