Deset milionů korun pro budoucí „supersportoviště“

Opadané stěny a chátrající budova. Přesně tohle Vás většinou napadne při pohledu na omšelé sportoviště na Dukle. Tohle se už ale brzy změní. Na nedávném jednání zastupitelstva jsme schválili peníze na pořízení projektové dokumentace k přestavbě celého atletického areálu, projektu DUKLA SPORTOVNÍ. Udělali jsme tak první velký krok, na jehož konci bude nejen sportoviště splňující nejvyšší mezinárodní požadavky, ale především místo, kam budeme chodit trávit náš volný čas.

Atletická hala s dvousetmetrovým oválem, multifunkční sportovní hala, gymnastická tělocvična, sály pro úpolové sporty, posilovna, vnitřní běžecký okruh, nafukovací hala pro míčové sporty, posilovna nebo regenerace. To je jenom stručný výčet stanovišť, ze kterých se bude moderní sportoviště skládat. Navíc zde vzniknou lékařské a fyzioterapeutické ordinace a řada venkovních sportovišť pro veřejnost i vrcholové sportovce.

Sportovní areál, o rozloze téměř 80 tisíc metrů čtverečních, dostal nyní zelenou k další přípravě. Je to jasná a reálná vize rozvoje přesahující jedno volební období. Byl jsem proto mile překvapený z jednomyslné podpory projektu a schválení deseti milionů korun na pořízení projektové dokumentace z městské pokladny. Částka zahrnuje náklady na vytvoření projektu všech fází připravovaných staveb.

Velkou výhodou je fázovatelnost výstavby. Bude záležet pouze na množství finančních prostředků, ty určí počet a rozsah počátečních etap. Jakmile se nám podaří získat dotace, můžeme začít kdykoliv stavět. Z hlediska dalšího plánování je klíčové navázat dialog se svazy, ale i se státem. Pokud se nám to podaří (a věřím, že ano) po Praze a Ostravě vznikne další sportoviště splňující kritéria pro pořádání velkých mezinárodních sportovních soutěží i u nás v Pardubicích.

O projektu jsem jednal i s mým kolegou Milanem Hniličkou, který je předsedou Národní sportovní agentury. Těší mě, že se mu velmi líbí a chce ho podporovat. Já osobně vnímám Duklu sportovní jako nadregionální významnou a krásnou akci. A pokud budu mít v budoucnu příležitost, určitě pomůžu tomu, aby do projektu vstoupil aktivně i Pardubický kraj. S Milanem jsme se proto domluvili, že pokud se na přestavbě sportovního areálu bude podílet město i kraj, tak dostane v rámci bude Národního investičního plánu co nejvyšší prioritu a dotační podporu.

Pokud najdeme politickou shodu, tak může areál začít dobře sloužit už po dokončení první etapy, která představuje například rekonstrukci stávající basketbalové haly nebo výstavbu nových šaten. A je jasné, že jeho přednosti se v plné kráse ukáží až po dokončení té závěrečné. Pak budou Pardubice nejen pravým sportovním srdcem regionu, ale také centrem sportu v České republice.

Pamatujete si ještě, jak se původně mělo stavět živelně a víceméně nahodile? Jsem rád, že se v roce 2014 podařilo přesvědčit pardubické zastupitele k revitalizaci celého areálu. Přibližně rok dávali členové projektového týmu, ve kterém byli zastoupeni bok po boku sportovci i úředníci, dohromady společnou představu o budoucí podobě a provozu areálu.