Dětské domovy v Pardubickém kraji se mohou těšit ze sportovních pomůcek

#PlatNaDobrouVěc. Rozhodl jsem se věnovat svůj březnový poslanecký plat na dobročinné účely. V koronavirové krizi se zapomnělo na dětské domovy, a tak rozhodnutí bylo jasné. Cílem bylo věnovat dětským domovům v Pardubickém kraji potřebné věci a každý si zvolil co mu v době pandemie nejvíce scházelo. Ukázalo se, že v době, kdy děti nechodí do školy, musí sportovat i venku. Všechna přání se týkala sportovního náčiní.

Koronavirová nákaza vyvolala v celé společnosti obrovskou vlnu solidarity. Velmi pečlivě jsem sledoval dění v našem kraji. Spousta lidí začala šít vlastní roušky, místní firmy začaly vyrábět filtry a z pardubického letiště jsme ustavili letecký most pro přepravu ochranných pomůcek. V té době jsem si přečetl zajímavý rozhovor se zástupci dětských domovů, kteří si posteskli, že na ně se jaksi zapomnělo. Mám dva syny a moc dobře proto vím, že pomoc dětem v náhradních domovech, kteří nemají vlastní rodinu, je namístě. Jsou to děti, které potřebují podpořit a umožnit jim se zabavit a zasportovat byla jasná volba.

V Pardubickém kraji se nachází celkem šest dětských domovů. Jedná se o dětské domovy v Pardubicích, Holicích, Moravské Třebové, Poličce a domov Markéta, který soukromě provozují obdivuhodní manželé Ochovi. Nemám rád polovičatá řešení a cítil jsem, že by nebylo správné si vybrat pouze některé z nich. Rozhodl jsem se proto, že pomohu všem a věnuji celý svůj poslanecký plat v době karantény na nákup sportovního náčiní.

Spojili jsme se s jednotlivými domovy, abychom zjistili, co nejvíce děti potřebují a co se jim bude líbit. Následně jsem zasedl k internetu a díky e-shopům jsem ze své garáže udělal během několika dnů „malé logistické centrum“, ve kterém bylo možné nalézt fotbalové a volejbalové míče, badmintonové sady, nafukovací žíněnky, volejbalové sítě, outdoorové hry cornhole, ale i pastelky, pera, velkou dřevěnou zahradní houpačku nebo dokonce úklidové sady.

Děti se z nového sportovního vybavení a dalších darů těší od pátku 8. května. Státní svátek jsem si vybral záměrně, protože rozvést takové množství sportovního vybavení není nic jednoduchého. Rozhodně toho ale nelituji. Na oplátku jsem získal ohromné množství pozitivní energie, kterou nevyváží žádné peníze, lajky nebo odměny! Cítil jsem nesmírnou radost, která je smyslem života. Všichni byli dojatí, mile překvapení, nadšení a spokojení. Děti si s námi hrály, povídali jsme si, měli jsme se dobře a ten sváteční den jsme si společně užívali.

Do výzvy #PlatNaDobrouVěc se může přidat každý, kdo chce udělat dobrý skutek a podpořit tak dobrou věc. V současné době uvítají Vaši pomoc nejen dětské domovy, ale například domovy pro seniory, domovy pro matky s dětmi nebo třeba útulky pro opuštěná zvířata. Ve fantazii se meze nekladou :-)