Dopravní stavby příští rok spolknou neuvěřitelných 87 miliard korun!

Na výstavbu dopravních staveb v roce 2020 je vyčleněno 87 miliard korun. Je to obdobná částka, jako v letošním roce. Řidiči, železničáři ani vodáci se tak nemusí bát, že nastolené tempo výstavby dopravní infrastruktury zvolní. Naopak, celá řada staveb příští rok započne a není sporu o tom, že české stavebnictví se bude pohybovat na hraně svých produkčních schopností.

Česko často bývá kritizováno kvůli pomalému tempu výstavby dopravní infrastruktury. Kritici upozorňují, že dálnice se nestaví a hlavní železniční koridory jsou dlouhodobě přeplněné. Bohužel až donedávna měli pravdu. Situace se ale v posledních letech zásadně změnila a velká část klíčových projektů by se měla začít stavět do roku 2025.

Na první pohled se může zdát, že je to daleká budoucnost, nicméně kdo zná proces pro povolování velkých dopravních staveb, ví, že připravit takovýto projekt jednoduše nějakou dobu trvá, obzvlášť když bývalý ministr dopravy Bárta zastavil přípravy klíčových projektů a zpozdil je tak o několik let.

Jak jsem psal výše, rozpočet Státního fondu dopravní infrastruktury bude příští rok činit zhruba 87 miliard korun, z čehož je 70 miliard ze státního rozpočtu a 17 miliard z fondů EU. Nezapomínejme ani na to, že další možnosti financování jsou v projektech PPP. Příští rok by konečně mělo ministerstvo dopravy podepsat smlouvu na dokončení dálnice D4 mezi Pískem a Příbramí.

Česká dálniční síť dnes čítá zhruba 1300 hotových kilometrů, dalších 800 kilometrů je třeba dostavět. K největším chybějícím větvím patří například středočeská část D3 nebo D35, nejtvrdším oříškem pak je zřejmě pražský okruh, z jehož 80 plánovaných kilometrů je hotová polovina.

Pro náš kraj je naprosto zásadní a klíčovou stavbou dokončení D35. Jsem rád, že její přípravy se nám podařilo odblokovat a konečně stavíme úseky Opatovice – Časy a Časy – Ostrov, které znamenají přes 27 kilometrů nových dálnic. Navíc přípravy dalších úseků jsou v plném proudu a jsem rád, že na jejich urychlení se podílí i kolegové ze Spolku pro výstavbu dálnic D35 a D43, do kterého se můžete zdarma přihlásit i Vy ZDE! :-)