Dovolba mediálních rad, aneb politické „čachry“ s budoucností veřejnoprávních médií

Nenápadné, ale o to více klíčové. Řeč je o doplňujících volbách do „malých mediálních rad“, které rozhodnou o budoucí (ne)závislosti veřejnoprávních médií. Bohužel je doprovází jakési politické „čachry“ vládní koalice a veřejnost by tak měla zpozornět a být ostražitá.

 

Uprostřed května proběhlo dlouhé a náročné jednání volebního výboru. Naším úkolem bylo opět posoudit všechny kandidáty do tzv. „malých mediálních rad“. Tentokrát se jednalo o Radu České televize.

 

Podle zákona musíme zúžit ze všech přihlášek na trojnásobek počtu neobsazených míst. Vybírali jsme tedy finalisty na čtyři neobsazená místa s celým mandátem a na jedno uvolněné místo po radní Haně Lipovské, kterou Poslanecká sněmovna odvolala z této funkce v září loňského roku z důvodu porušení zákona o České televizi a ztráty nezávislosti.

 

Už zde je potřeba uvést jednu důležitou věc. K doplňujícím volbám Rady ČT mělo dojít již v minulém volebním období, avšak nikdy se tak nestalo. Vysvětlení je jednoduché. Členové současných vládních stran tuto volbu před rokem dlouho obstruovali a blokovali.* Vždy si vybrali schválně přestávky na jednání klubu a tvrdošíjně odmítali přistoupit na plénu k volbě samotné. Důvod? Jen ten, že nebyli spokojeni s výběrem tehdejšího volebního výboru a chtěli si do rady prosadit své lidi. A víte, jak dlouho loni současná vládní koalice obstruovala demokratickou volbu? Celých 5 měsíců! Začala s tím v květnu a blokovala tak dlouho, až v říjnu skončilo volební období…….. 

 

Nyní je vládní koalice ve velmi komfortní pozici, protože má pohodlnou většinu v podobě 108 hlasů. Přesto při poslední volbě jejich kandidáti opět neuspěli a volba se jim tak jaksi stále nedaří. Ve veřejném prostoru se stále častěji objevuje otázka, co můžeme předpokládat nyní? Z mého pohledu těžko říct.

 

Zástupci koalice s námi na volebním výboru, kde mají pochopitelně většinu, příliš nekomunikují. Soudě podle obdržených hlasů lze konstatovat, že si své nominanty vybrali na sílu a tato skutečnost se logicky odráží na žalostném výsledku. Řada poslanců vládní koalice v kuloárech prozrazuje, že s takovým systémem nejsou spokojeni a že se jim doslova „diktát stranických sekretariátů“ nelíbí.

 

Zaplať pánbůh za tajnou volbu! Díky ní může každý poslanec hlasovat sám podle svého vědomí a svědomí. Nikoliv tak, jak mu někdo nadiktuje. Tak to má být a takto to je správně. Skutečnou šanci na úspěch tak mají jen kandidáti, kteří jsou široce respektováni, nejsou spjati s žádnou politickou stranou a mají podporu napříč koalicí i opozicí. Sám své tipy mám, ale protože je volba tajná, tak je neprozradím. 

 

Je třeba zdůraznit ještě jeden důležitý moment. Za naší vlády hnutí ANO jsme tajný volební systém respektovali. V mediálních radách je díky tomu pluralita názorů, zástupci různých názorových proudů s různou odborností. Je to zkrátka mix osobností, nikoliv politických loutek.

 

Současná vláda se však bohužel chová mimořádně nedemokraticky. Pod zástěrkou líbivých hesel chce na sílu prosadit svoje poslušné kandidáty a lidi, kteří budou vládě nahrávat. Navíc chystají změnu zákona, která by současné radní odvolala a zajistila novou volbu nových lidí.

 

Toto nesmíme dopustit. Buďte s námi, situaci budeme sledovat.


* Přestávky v rámci projednávání bodu – Návrh na volbu členů Rady ČT

  • 98. schůze PS – 13. 4. 2021 – KDU – ČSL 2h
  • 104. schůze PS – 26. 5. 2021 - Piráti 2h, ČSSD 2h, TOP 09 2h, STAN 2h, KDU – ČSL 2h, ODS 1h 22 min