Důležitý „milník“ dosažen! ŘSD dnes zprovoznilo dálniční úsek D35 Opatovice nad Labem – Časy

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) dnes slavnostně zprovoznilo nový dálniční úsek mezi Opatovicemi nad Labem a Časy. Celkem se jedná o více než 12,5 km zcela nové dálnice za téměř 3,4 miliardy korun (bez DPH). Silniční spojení Čech s Moravou díky tomu bude o několik minut rychlejší. Dalšího navazujícího úseku Časy – Ostrov o celkové délce 14,7 km bychom se pak mohli dočkat ke konci roku 2022.

Pamatujete? Píše se rok 2013 a příprava dálnic stojí bez jakéhokoliv náznaku na změnu. Právě to byl tenkrát jeden z hlavních důvodů, kdy jsem se zdravě naštval a vstoupil do politiky. Zapřisáhl jsem se, že to změním a udělám maximum, abychom v Česku konečně dálnice začali stavět. Dnes se píše rok 2021 a konečně se nám to daří.

Vím, trvalo to poměrně dlouho. Jsem však rád, že se nám to podařilo a řeknu Vám, že ne vždy to bylo jednoduché. Prvním velkým krokem k odblokování příprav dopravních staveb bylo zavedení pevného řádu pro výkupy pozemků. Ještě v roce 2015 stály přípravy prvních dvou dálničních úseků Opatovice – Časy – Ostrov na místě. ŘSD se nedařilo vykoupit potřebné pozemky, bez kterých nemohlo pokračovat v dalších přípravách.

„Zakopaný pes“ v tomto případě ležel v příliš nízkých cenách, které ŘSD nabízelo majitelům pozemků. Byli jsme tak trochu ve slepé uličce, protože ze zákona mohlo nabídnout dvojnásobek odhadní výkupní ceny a ani o korunu navíc. Majitelé samozřejmě za nabízenou cenu pozemky nechtěli prodat a situace tak neměla řešení. Vyhlídky? Léta se táhnoucí soudní spory. Nic příjemného…

Jediným skutečným řešením tak byla pouze systémová změna zákona, kterou jsem si osobně vzal za úkol. Zavedli jsme pevný řád pro výkupy, který je k majitelům pozemků spravedlivý a zároveň je motivuje s prodejem pozemků neotálet příliš dlouho. Stát na druhou stranu získal opravdu fungující nástroj, jak za rozumnou cenu a bez soudních tahanic potřebné pozemky získat.

Za dobu svého působení v politice se mi ovšem podařilo prosadit celou řadu dalších změn, které již dnes pomáhají v praxi a brzy díky nim nastane v Česku skutečný „stavební boom“, kdy nadcházející vláda bude bez nadsázky stříhat jednu slavnostní pásku za druhou… Pokud bych měl vyzdvihnout alespoň jednu z nich, pak by to byla „polská metoda“. 

Právě díky ní je možné zahájit stavební práce i v případě, kdy stále probíhá spor o vyvlastnění pozemků. Tento krok až dosud nebyl možný a mnohdy jsme museli čekat i několik let na pravomocné soudní rozhodnutí. Díky tomu zkrátíme přípravu staveb až o šest let! V našem kraji to neuvěřitelně pomůže třeba dálničním úsekům D35, které jsou v pokročilém stavu příprav nebo pardubickým obchvatům.