Důležitý milník pro Pardubice, jihovýchodní obchvat získal stavební povolení!

Pardubický krajský úřad 28. března vydal nepravomocné stavební povolení na výstavbu jihovýchodního obchvatu našeho města. Jedná se o zásadní milník v přípravě této důležité dopravní stavby. Pardubice dlouhodobě trápí problémy spojené s nadměrnou dopravou. A ty vyřeší jen a pouze potřebné obchvaty města.

Po letech čekání snad už konečně vidíme pomyslné světlo na konci tunelu. V závěru loňského roku totiž došlo k předání staveniště a k oficiálnímu zahájení výstavby severovýchodního obchvatu. Ten měří přes čtyři kilometry, měl by být hotový v roce 2025 a stát za něj zaplatí 1,45 miliardy korun bez DPH. Jeho výstavba výrazně Pardubicím uleví od nadměrné dopravy. Nicméně situace stále nebude zcela ideální, dokud nebudou dokončeny všechny obchvaty.

Přiznám se, že nejen jako řidič, ale především jako rodilý Pardubák mám proto radost ze získání stavebního povolení pro jihovýchodní obchvat, byť zatím není pravomocné. Ten propojí místní část Pardubičky se silnicí II/324 na Chrudim, napojí se na ni na kruhové křižovatce u Dražkovic, odkud je příjezd i na silnici I/37. Po svém dokončení obchvat odvede tranzitní dopravu mimo centrum Pardubic. Trasa je dlouhá přibližně 3,1 kilometru a bude na ní šest mostů včetně mostu přes Chrudimku a migračního objektu pro zvěř a čtyři kruhové křižovatky.

Pokud vše půjde podle plánu, pak by ŘSD mělo v letošním roce vykoupit potřebné pozemky a následně v roce 2024 zahájit výběrové řízení na zhotovitele stavby. V tom mu velmi pomůže novela liniového zákona, kterou jsem osobně prosadil v minulém volebním období.  Samotná výstavba silnice dlouhé 3,1 km bude zahájena v roce 2025, hotovo by dle plánu mělo být v roce 2027. Více informací k jihovýchodnímu obchvatu naleznete v infoletáku ŘSD ZDE.

Jako stínový ministr dopravy a současně poslanec za náš Pardubický kraj mohu veřejně deklarovat, že pro urychlení výstavby udělám maximum. Zejména v souvislosti s nejistým rozpočtem SFDI je potřebné důsledně hlídat kroky Ministerstva dopravy a dohlédnout na to, aby právě na tuto klíčovou stavbu byly zajištěny finanční prostředky.