Jak se mladí lidé dívají na politiku?

Mladí lidé se nezajímají o nic a už vůbec ne o politiku. Tak tuhle větu slyším docela často. Je to pravda? Podle mě rozhodně ne! Už čtvrtým rokem pořádám soutěž pro středoškoláky "Staň se poslancem na jeden den!". Výherce tak má skvělou příležitost si vyzkoušet, jaké to je být poslancem a co všechno tato profese obnáší. Na druhou stranu i já díky tomu mám možnost nahlédnout mezi mladé lidi a zjistit, jak svět vidí oni. Letos jsem v Poslanecké sněmovně přivítal studenta Petra z Pardubic a trochu ho vyzpovídal.

Petře, mohl byste se nám úvodem krátce představit?

Jmenuji se Petr Kubant a bydlím v malé vesnici na Chrudimsku. Navštěvuji třetí ročník Gymnázia Mozartova v Pardubicích. Již od základní školy se zajímám hlavně o historii, zejména 20. století, a českou politickou scénu.

Už jste přemýšlel o tom, co budete jednou dělat?

Po gymnáziu bych se rád přihlásil na právnickou fakultu, nejspíše v Olomouci.

Co jste dělal o prázdninách?

O prázdninách jsem hodně času strávil u nás na chalupě, kde jsme prováděli nejrůznější pracovní úpravy. Deset dní jsem také strávil jako praktikant na dětském táboře, který je speciálně zaměřen na děti z pěstounských rodin. Dovolenou jsem trávil po nejrůznějších místech v České republice.

Liší se nějak všední život mladého člověka, který se zajímá o politiku, od svých vrstevníků?

Myslím si, že ano. Hodně času strávím sledováním nejrůznějších diskuzí či besed. Menší problém nastává i při debatách s mými vrstevníky, kteří se o politiku vůbec nezajímají, nebo pouze okrajově, ale dovedou vše pouze kritizovat.

Vnímáte úpadek zájmu mladých lidí o politiku nebo razíte opačný názor?

Myslím si, že v poslední době je trend spíše rostoucí, i když nějaké obecné povědomí o politické scéně je velmi nízké.

Co považujete v současné době za nejzávažnější problém v České republice, respektive ve světě?

Komplexně považuji těžkopádnost systému za největší problém, tedy to, že společnost není schopna reagovat na aktuální problémy či výzvy budoucnosti včas. Příkladem může být uprchlická krize.

Uvažujete o vstupu do politiky?

Politika mě velice jako profese láká, ale ochoten vstoupit do ní bych byl, pouze za předpokladu, že bych cítil velkou podporu ze strany přátel a rodiny.