Jakmile bude obchvat Vysokého Mýta připraven, stavba může začít ihned

Součástí budoucí trasy dálnice D35 je i obchvat Vysokého Mýta. Ten patří mezi klíčové stavby tohoto regionu, a proto by se měl začít stavět co nejdříve bez ohledu na to, kdy vzniknou sousední úseky dálnice. Ze své pozice místopředsedy Dozorčí rady Státního fondu dopravní infrastruktury tuto skutečnost potvrzuji a garantuji, že rozpočtově jsme na tento postup připraveni.

Vysokým Mýtem prochází frekventovaná silnice I/35. Ta představuje dopravní páteř v této oblasti a to jak pro osobní, tak i pro nákladní automobilovou dopravu. V důsledku toho je město zatíženo nadměrnou dopravou, což se negativně projevuje na životě ve městě, ale i na zdraví obyvatel bydlících v blízkosti této komunikace. Situaci by měla zásadně změnit až výstavba městského obchvatu.

Úsek Vysoké Mýto – Džbánov, který bude mít necelé čtyři kilometry, je jedním z šesti úseků dálnice D35. Tato část bude tvořit obchvat města. Součástí stavby je 12 mostů a úpravy ostatních komunikací v délce 2,480 km. Na stavbu bylo vydáno kladné stanovisko Ministerstva životního prostředí. Náklady na stavbu jsou plánovány na 1,489 miliardy korun.

Myslím, že všechny obyvatele Vysokého Mýta potěší, že obchvat města by se mohl začít stavět samostatně bez návaznosti na další úseky. Nedávno jsem mluvil s ředitelem Ředitelství silnic a dálnic Janem Kroupou, který mi potvrdil, že ŘSD postaví kterýkoliv z připravených úseků D35 bez ohledu na to, zda bude mít návaznost na další.

Použití tohoto způsobu výstavby nám umožňuje tzv. "chytré" trasování budoucí dálnice. Prakticky každý z úseků D35 totiž vždycky začíná a končí na současné "staré" I/35. Jakýkoli postavený úsek tak lze zapojit do provozu bez obav, že by dálnice končila někde v poli…

A ptáte se na jízdní řád výstavby? První dva úseky D35 Opatovice – Časy a Časy – Ostrov se začnou stavět už za pár týdnů. Nyní čekáme na výsledek veřejné soutěže na dodavatele stavby. Otevření obálek proběhlo už v říjnu loňského roku. O aktuálním stavu jsem Vás informoval ZDE. První motoristé by se tak po nových úsecích mohli svést už koncem roku 2021.

Není bez zajímavosti, že ve vysoké fázi přípravy je v tuto chvíli i všech šest ostatních úseků D35. Prakticky všude je ŘSD ve fázi žádosti o Územní rozhodnutí. Jakmile ho získá (předpokládáme, že to bude do konce tohoto roku), může okamžitě přistoupit k výkupům pozemků.Máme tedy velkou naději, že Vysoké Mýto nebude osamoceným úsekem, ale že výstavba se do pár let rozběhne průběžně prakticky v celé délce trasy D35 po našem kraji.