Kamiony v levém pruhu asi zůstanou. Poslanci mění názor na úplný zákaz

Zdroj: ČT24, https://ct24.ceskatelevize.cz/domaci/3002186-kamiony-v-levem-pruhu-asi-zustanou-poslanci-meni-nazor-na-uplny-zakaz

Plán na úplné vypovězení kamionů z levých pruhů dálnic dostal úder na solar v podobě negativního stanoviska hospodářského výboru Poslanecké sněmovny – a to přesně ve výroční den loňské kalamity na Vysočině. Vítězí argumenty odpůrců, podle kterých není třeba zavádět plošný zákaz předjíždění. Obávají se například toho, že by kamiony pravé pruhy zcela ucpaly.

S myšlenkou, že by kamiony neměly na dálnicích v Česku vůbec předjíždět, přišla skupina poslanců po loňském prosincovém kolapsu dopravy na dálnici D1. Když nasněžilo, nedostaly se na problematická místa na Vysočině sypače a provoz se zastavil. Přispělo k tomu omezení u Humpolce, které neskončilo včas, silničáři ale vinili také řidiče kamionů stojící na některých místech ve všech jízdních pruzích. Zablokovali i sypač a policejní auto, které ho doprovázelo.

Přesně rok poté – tedy 11. prosince – ale již neznějí ze sněmovny tak nekompromisní slova. Návrh na plošný zákaz předjíždění platný pro vozidla nad 3,5 tuny v pracovní dny od 6 do 22 hodin neuspěl v hospodářském výboru.

Proti byli i někteří původní zastánci zákona. „Za ten rok jsem si velmi posunul názor. Tehdy jsme opravdu poměrně rychle reagovali na tehdejší kalamitní situaci na D1,“ připustil místopředseda výboru a šéf jeho dopravního podvýboru Martin Kolovratník (ANO), který návrh spolupodepsal.

Podle dalšího místopředsedy výboru Mariana Jurečky (KDU-ČSL) zákaz „na celém území nedává smysl, protože tady jsou dálniční úseky daleko míň vytížené“. Odpůrci zákazu od počátku argumentují například obavou, že kdyby kamiony nesměly do levého pruhu, ten pravý by ucpaly natolik, že by osobní auta z levého pruhu nemohly skrze ně z dálnice sjíždět na křižovatkách.

„Plošný zákaz předjíždění nákladních vozidel na dálnici může mít za následek nejen zpomalení pravého jízdního pruhu a vytvoření souvislých kolon, které budou zatěžovat přejezdy do odbočovacího pruhu z levého jízdního pruhu a naopak najíždění na dálnici vozidlům z připojovacího jízdního pruhu, ale v konečném důsledku i zpomalení levého jízdního pruhu, neboť i řidiči některých pomaleji jedoucích osobních automobilů se nebudou chtít, nebo se budou přímo obávat zařadit do souvislého proudu kamionů,“ řekl při druhém čtení novely ve sněmovně poslanec ODS Ivan Adamec.

Nakonec zákaz asi jen na vybraných úsecích za špatného počasí
Ředitelství silnic a dálnic ostatně již na nynější zimní sezonu připravilo proměnné řízení dopravy, které na Vysočině zakáže kamionům předjíždět, když bude špatné počasí a riziko kolon bude reálné. „Podle klimatických podmínek se aktuálně dá zákaz předjíždění kamionů,“ vysvětlil ministr dopravy Vladimír Kremlík (za ANO).

Podle Vojtěcha Munzara (ODS) z hospodářského výboru by u toho mělo zůstat. „Je daleko lepší řešit to místní úpravou proměnnými značkami,“ podotkl.

Členům výboru také vadilo, že zákon byl předložen jako poslanecká iniciativa a nikoli vládní návrh. Vyhnul se tak připomínkování.

Model vysočinského úseku D1, kde se bude zavádět zákaz předjíždění pro kamiony operativně, by se ostatně mohl i bez úprav zákona rozšířit na další problematická místa dálniční sítě. Ministerstvo vnitra připravilo seznam 46 úseků, kde by mohly být značky připravené zobrazit zákaz předjíždění.

Zda poslanci předjíždění řidičům kamionů přece jenom nezakážou plošně, bude zcela jasné možná ještě před Vánoci. Konečné slovo bude mít sněmovní plénum v závěrečném čtení, na pořad by se mohla novela dostat po 17. prosinci.

Dojít by mělo i na hlasování o zákazu jízdy kamionů nad 12 tun po krajských a obecních silnicích, který prosazuje hejtmanka Karlovarského kraje Jana Mračková Vildumetzová (ANO). Znamenalo by to podle ní zákaz veškeré tranzitní dopravy po místních silnicích, a to pod pokutou od pěti do deseti tisíc korun pro řidiče, provozovatelům by pak hrozila sankce až 100 tisíc korun. Návrh podpořilo ministerstvo dopravy, ovšem v hospodářském výboru neuspěl ani on.