Kdy se konečně dočkáme? Obyvatelé Sezemic a blízkého okolí volají po obchvatu

Zatímco řidiči již od konce loňského roku využívají nový dálniční úsek D35 z Opatovic do Časů a letos těsně před Vánocemi (22. prosince) se dočkají navazujícího úseku až do Ostrova, na obchvat Sezemic si budou muset ještě pár let počkat. Jeho výstavba začne nejdříve příští rok a hotovo tak nebude dříve než v roce 2025.

 

Dálnice D35 patří mezi naprosto klíčový projekt pro Pardubický kraj. Po jejím dokončení dojde k odvedení nadměrné dopravy z center velkých měst a jejich obyvatelům přinese značnou úlevu. Ne všude ovšem mají z její výstavby radost. Pokud výstavba neprobíhá promyšleně a ruku v ruce s dalšími projekty, může přinést značné komplikace. Své o tom vědí i obyvatelé Sezemic a blízkého okolí, kteří jsou v důsledku chybějícího obchvatu vystaveni extrémní dopravní zátěži.

 

Ačkoliv vedení krajské pobočky ŘSD slibovalo, že obchvat bude připraven včas před zprovozněním prvních dvou dálničních úseků D35, nestalo se tak. Obyvatelům tak nezbývá nic jiného než čekat. Když vyšlo najevo, že krajská pobočka ŘSD svůj slib nedodrží a dálnice bude zprovozněna před vybudováním obchvatu, do celé záležitosti se aktivně vložil náš Spolek pro výstavbu dálnic D35 a D43.

 

Na základě podnětu sezemického zastupitele Luboše Krejčíka a místních obyvatel jsem zprostředkoval setkání s generálním ředitelem ŘSD Radkem Mátlem, který se k celé záležitosti postavil čelem a udělal maximum pro zmírnění dopadů zvýšené dopravní zátěže na život ve městě.

 

ŘSD dočasně vybudovalo semafory přímo v centru Sezemic. Od občanů víme, že toto řešení v rámci možností pomohlo. Jedná se však pouze o dočasné řešení, které obchvat nenahradí. Generální ředitel ŘSD Mátl od této chvíle osobně dohlíží na přípravy a dělá maximum pro jejich urychlení. Bohužel i přes veškeré úsilí je nepravděpodobné, že by výstavba skoro sedmikilometrového obchvatu za téměř 700 milionů korun bez DPH.