Kolovratník slíbil dokončení oprav D1 do roku 2021. Mohla mít tři pruhy, říká

Zdroj: TN.cz, https://tn.nova.cz/clanek/proc-se-dalnice-nestavi-rychleji-odpovi-sef-podvyboru-pro-dopravu.html

Koordinace velkých dopravních staveb a hledání zdrojů na jejich financování. To bylo tématem pořadu Napřímo vysílaném na webu TN.cz. Hostem Jaroslava Brousila poslanec hnutí ANO a šéf podvýboru pro dopravu Martin Kolovratník.

Před šesti lety začala oprava dálnice D1 a stále není hotovo. Jedna z prvních otázek pořadu Napřímo směřovala na termín dokončení nejvytíženější české dopravní tepny. Poslanec hnutí ANO a šéf podvýboru pro dopravu Martin Kolovratník slíbil, že oprava bude hotová do roku 2021.

"Hodně úseků je v rekonstrukci, to je ale daň za to, abychom byli co nejdříve hotoví. Se vší vážností říkám, že s rokem 2021 počítáme, a zatím to vypadá, že by to nemělo nic ohrozit. Zbývá už jen jeden tendr na úsek u Brna," prohlásil Kolovratník.

Problém s dlouhým trváním silničních staveb je podle Kolovratníka ve složité legislativě. "Zákony umožňují tomu, komu se nelíbí určitá stavba, má v procesu povolování právo se odvolat anebo jen z procesních důvodů ji blokovat," vysvětlil.

Podporuje i případné půjčování peněz od Evropské investiční banky. Mezi výhody počítá velmi malý úrok a možnost odložení splácení o celá léta až do doby, kdy je stavba silnice hotová.

Kolovratník souhlasí s některými odborníky, kteří navrhovali co největší kapacitu dálnice D1, tedy i s rozšířením na tři pruhy. "Na opravu v profilu dálnice není potřeba tolik povolení. Chybí vizionářství. Předchůdci měli být odvážnější, dnes už to nejde změnit," řekl Kolovratník.

NA CELÝ ROZHOVOR SE MŮŽETE PODÍVAT ZDE