Komplikovaná křižovatka se dočká opravy

Zdroj: Pardubický deník, http://www.PARDUBICKY.DENIK.CZ/ZPRAVY_REGION/KOMPLIKOVANA-KRIZOVATKA-SE-DOCKA-OPRAVY-20191127.HTML

"Jedna z nejkomplikovanějších křižovatek v Pardubicích , na níž často dochází k dopravním nehodám, se dočká opravy. Dělníci by měli na křižovatce ulic Na Drážce a Dašická začít pracovat již v létě. "V roce 2018 jsme v místě šetřili 25 nehod s následky 19 lehkých a jedno těžké zranění," řekla policejní mluvčí Eva Maturová.

Křižovatka má podle Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) hned několik bezpečnostních rizik, jelikož je postavena podle starých zásad. Nevyhovující je například nedostatečná šířka pruhů. "Všechna ramena jsou stejného provedení, co se týče šířkového uspořádání a vodorovného značení. To znesnadňuje řidičům intuitivní orientaci v křižovatce," vysvětlil Jiří Hostaša z ŘSD.

Při odbočení doprava řidiči využívají bypassy, jenže na téměř každém z nich se do průběžného pruhu řadí jinak. "Geometrická symetrie působí proti faktickému vedení hlavní a vedlejší komunikace. Proto zde dochází k nehodám, kdy řidič nedá přednost vozidlu na hlavní silnici. Jde o psychologickou přednost z ulice Dašická," dodal Hostaša s tím, že k těmto situacím dochází i při zapnutých semaforech.

Kruhový objezd nebude

Řidiči, kteří odbočují z Dašické na rychlodráhu, zase mají malé rozhledové pole a snadno tak přehlédnou auto jedoucí rovně, kterému mají dát přednost. Zkrátka problémů je na křižovatce hned několik. ŘSD je chtělo vyřešit kruhovým objezdem, ten by ale neunesl množství aut, kterých místem za den projede až 37 tisíc. "Z důvodů současných intenzit dopravy a reálného výhledu zprovoznění přeložky I/36 do trasy severovýchodního obchvatu byla zachována koncepce stávající světelně řízené křižovatky," oznámil Hostaša.

Dělníci tak upraví dělicí ostrůvky a rozšíří pruhy, aby bylo patrné, která silnice je hlavní a která vedlejší. Ve výsledku tak silnice I/36 vedoucí po ulici Na Drážce a Kpt. Jaroše bude širší. V křižovatce navíc přibude vodorovné značení. Jejím středem bude tažena vodicí čára ve směru hlavní silnice a přibudou také nákresy značky "Dej přednost v jízdě". "Aby byli řidiči v místech, kde mají dávat přednost, pozorní," uvedl Hostaša. Pro dostatečnou viditelnost protijedoucích aut bude mezi stejnosměrnými pruhy na ulici Dašická nakresleno také šrafování.

Navíc zmizí značky, které zabraňují průjezdu křižovatkou cyklistům. Ti nyní využívají několik nesouvislých úseků cyklostezek a z kola tak buď musí slézt a přes přechody ho převést, nebo projíždějí křižovatkou, což je právě v některých směrech zakázáno. "Protože rozbor nehodovosti neprokázal, že by křižovatka byla nehodová pro cyklisty, jsou navrženy úpravy, které zlegalizují stávající status quo," upozornil Hostaša.

Křižovatka dostane nový povrch a stejně tak jako v dalších částech města se bude montovat nová světelná signalizace. "Do celkové rekonstrukce světel bude zařazena i tato nebezpečná křižovatka. Práce musí proběhnout naráz, aby občany a řidiče obtěžovaly co nejméně. Vše musí být hotové nejpozději o prázdninách 2020," informoval poslanec Martin Kolovratník.