Konec tlačenicím v Pardubicích!

Pokud používáte pardubickou MHD, tak jste si možná nedávno všimli jedné příjemné novinky. O co jde? Jsou to nové trolejbusy se čtyřmi dveřmi. Možná to zní jako drobnost, ale skutečnost je taková, že u nás v Pardubicích jsme až do letošního léta historicky měli vždy pouze trolejbusy se třemi dveřmi. Větší počet dveří ale pomůže, díky rychlejšímu nástupu a výstupu, ke komfortnější přepravě nás všech. Nové trolejbusy budou jezdit střídavě na různých linkách.

Mám z toho velkou radost, protože na nových moderních trolejbusech je do určité míry i rukopis můj a mých kolegů z dozorčích orgánů Dopravního podniku. Když jsme totiž v minulém roce vypisovali veřejnou zakázku na nové trolejbusy, tak management měl původně v plánu soutěžit "postaru". Tedy zapsat do výběrového řízení osvědčené technické podmínky a nezkoušet žádné novinky. Otevřená mysl však přináší nové postupy. Po konzultaci s odborníky z Dopravní fakulty Pardubice prosadili mí kolegové z Hnutí ANO v představenstvu šířeji pojaté parametry soutěže. O zakázku se tak mohlo ucházet větší množství firem – a právě verze s jinými parametry a s větším množstvím dveří nakonec v konkurenčním boji vyhrála.

Cestující v těchto dnech rovněž uvítají další novinku v podobě celovozové klimatizace. Letní cestování už tak nebude noční můrou. Naopak, bude příjemné ochladit se jízdou v trolejbusu.

Další výhodou je fakt, že trolejbusy jsou vybaveny moderním kamerovým systémem, který poskytne řidičům nebývalý výhled. Už by se tak například nemělo stát, že někdo bude přivřen dveřmi.

Rozšířením technických parametrů se do soutěže dostalo víc výrobců. A výsledkem jsou první vozy tohoto typu v Pardubicích. Věřím, že lidé budou spokojeni. Jako předseda Dozorčí rady vítám rozšíření soutěže a zároveň větší komfort pro pardubické cestující. Zároveň věřím, že podobných inovací našeho vozového parku bude čím dál tím více.