Koronaviru navzdory. Naváže pardubické letiště novou spolupráci?

Globální turismus dnes prakticky neexistuje a většina letadel tak stojí na zemi. Nový ředitel pardubického letiště Ivan Čech je však přesto odhodlaný udělat maximum, aby ho znovu „naplno rozlétal“ a chce využít veškeré příležitosti ve prospěch letiště. Nedávno jsme proto svolali společnou schůzku, které se zúčastnil i obchodní ředitel Smartwings Radek Müller. Téma? Potenciální spolupráce letiště s aerolinkami.

Většina zemí se ve snaze zabránit šíření nakažlivého viru uzavřela a turismus se dnes v lepším případě nedoporučuje, v horším není vůbec možný. I kdybychom chtěli někam cestovat, zkrátka skoro není kam. Tahle skutečnost ovšem nedopadá pouze na lidi, ale na spoustu dalších odvětví. Jedním z nich je letecký průmysl, který patří mezi nejhůře zasažené oblasti koronavirovými dopady.

Není žádným tajemstvím, že se Letišti Pardubice v posledních letech doslova lepila smůla na paty. Nemá smysl znovu vypisovat, čím vším si prošlo. V loňském roce touto dobou pražské Letiště Václava Havla praskalo ve švech a jedno letadlo střídalo druhé. Jeho vytížení atakovalo maximální hodnoty a bylo jen otázkou času, kdy letecké společnosti začnou využívat alternativu v podobně našeho pardubického letiště. Když už však svítalo na lepší časy, koronavirus udeřil naplno…

V posledních letech jsme do letiště ohromně investovali a v budoucnu budeme z tohoto kroku významně těžit. Koneckonců moje slova oba ředitelé potvrdili. Jsem přesvědčený, že se situace dříve či později vrátí do normálu. Díky očkování se s koronavirem naučíme žít a tohle temné období překonáme. Jakmile se tak stane, náš hlad po cestování se znovu v poptávce po letecké dopravě projeví. Vždyť kdo z nás neprahne po sluníčku, teplém moři a nových zážitcích?

Není se proto čemu divit, že na schůzce se ředitelé Müller a Čech domluvili, že všechny charterové lety, se kterými pomůže pardubické letiště, budou obsluhovány právě od nás. Na schůzce jsme se ovšem věnovali i dlouhodobějšímu výhledu než pouze letošní letní sezóně. Smartwings potvrdily svůj plán tzv. bázovat svá letadla. To znamená, že na naše letiště by se pouze nelátalo, ale i dvě nebo tři letadla by zde měla svou základnu.

Věřím, že koronavirus brzy porazíme a svět se vrátí do normálu. Jakmile se tak stane, musíme být připraveni a veškeré šance naplno využít. Schůzka ředitelů Ivana Čecha a Radka Müllera je dobrým základem pro vyšší dopravní vytíženost letiště, na které můžeme stavět. Držme si všichni palce!