Kraj může ušetřit nákupem nových autobusů

Vedení kraje připravuje desetiletou zakázku pouhé tři týdny před volbami. Její parametry odmítáme. Současný stav a jeho prodlužování o dalších 10 let je pro nás naprosto nepřijatelný. Navrhujeme zcela nové řešení zajištění krajské autobusové dopravy

Krajská autobusová doprava je pro většinu obyvatel naprosto zásadní z pohledu cestování do práce, do školy, k lékaři nebo za svými blízkými. Tvoří základní službu pro občany, kterou poskytuje kraj. V minulém týdnu se vedení kraje v čele se současným hejtmanem Martinem Netolickým rozhodlo vypsat veřejnou zakázku na objednání této služby na dalších 10 let, takové časování je naprosto nemyslitelné.

Vypsat zakázku za 7 miliard korun, která zavazuje náš kraj na dalších 10 let, pouhé tři týdny před volbami, je z našeho pohledu obrovskou chybou. Nesouhlasíme s tím a v případě úspěchu v nadcházejících krajských volbách budeme požadovat zrušení této veřejné zakázky. Chceme způsob zajištění autobusové dopravy v našem kraji změnit a udělat to lépe, moderněji a úsporněji, jak v kvalitě a stáří autobusů a jejich vybavení, tak při trasování spojů a podoby jízdních řádů.

Naše hnutí představilo detaily propracovaného programu, jak chce řešit veřejnou autobusovou dopravu v příštích 10 letech a přispět tak ke zlepšení kvality života v Pardubickém kraji. Navrhneme, aby Pardubický kraj nakoupil zcela nové autobusy, které budou ekologické a minimálně polovina z nich nebude jezdit na naftu. Všechny budou vybavené klimatizací, WiFi připojením a jednoduchým systémem koupě jízdenek a moderním informačním systémem. Peníze na takovou investici budou k dispozici v Národní rozvojové bance (ČMZRB) a plánujeme je použít na nákup celkem 300 kusů nových autobusů pro náš kraj.

Součástí našeho programu je plán na postupné změny všech autobusových zastávek. Jsou sice majetkem a ve správě obcí, ale jsou využívány především po krajské autobusy a dopravu, jsou tedy jakousi vizitkou a prvním kontaktem se službou kraje, se kterým cestující přichází do styku. Navrhujeme proto, aby většina zastávek byla jednotná, moderní, vybavená informačními panely a internetem, zásobená energií přes mini-soláry. Ve spolupráci s obcemi připravíme dotační program, který budou moci čerpat na opravy nebo výstavbu nových zastávek v Pardubickém kraji.

Lepší autobusy v našem kraji

Jezdíte autobusy? Pak zbystřete! Tohle video si totiž musíte pustit teď hned. Proč? Mluvím v něm o našich nápadech a myšlenkách, kterými zlepšíme krajskou autobusovou dopravu. Potřebujeme ale znát Váš názor. Má něco přes tři minuty. Dejte si ho a do komentářů mi napište, které linky odkud kam využíváte a jaká zlepšení byste přivítali. Těším se na Vaše podněty!

Zveřejnil(a) Martin Kolovratník dne Neděle 13. září 2020