Lávka na Duklu usnadní, obyvatelům život, město přitom za ni skoro nic nezaplatí

Kdysi mi napsal jistý pan Němeček: „Víte, jaký je rozdíl mezi Yettym a tou vaší lávkou na Duklu? Žádný! Nikdo je totiž nikdy neviděl a ani neuvidí…“ Jestli to zrovna teď pane Němečku čtete, pak mi musíte dát za pravdu. Kdysi jsem Vám psal, že to s primátorem „Charvátem“ zařídíme. Nekecal jsem.

Jestli jste byli v poslední době na hlavním nádraží, nemohli jste přehlédnout, jak lávka roste každým dnem. Na druhou stranu musím ale uznat, že se nedivím skeptickému přístupu. Příběh o lávce patří mezi „pardubické legendy“. Všichni politici o ní mluvili, ale nikdo z nich pro její realizaci nic neudělal. 

S Martinem Charvátem jsme absolvovali desítky schůzek, mluvili se stovkami lidí a strávili nad tímto projektem spoustu hodin. Byla to vážně fuška, ale výsledek bude stát za to! Budeme mít krásnou lávku, díky které už lidé nebudou muset nebezpečně přebíhat železniční koleje jenom proto, aby si zkrátili cestu domů nebo do práce. Konečně se budou moci vydat důstojně a především bezpečně po moderní lávce, která bude samozřejmě bezbariérová a s výtahem tak, aby ji mohli využívat opravdu všichni občané, třeba včetně maminek s kočárkem, kteří někam cestují.

Koukám, že jsem se tradičně rozepsal a na závěr bych tak rád zmínil poslední důležitou informaci. Naše město v porovnání s celkovými náklady za tento projekt nezaplatí prakticky nic. Podařilo se nám totiž uzavřít dohodu se Správou železnic a ministerstvem dopravy. Lávka by měla vyjít na zhruba 330 milionů, město se na ní bude podílet částkou 7,5 milionu bez daně. Díky tomu budou náklady pro město pouze v jednotkách milionů a ušetřené peníze se mohou využít na další projekty a rozvoj života v Pardubicích.