Letiště Pardubice posiluje spojení s Ukrajinou o dvě nové destinace

Blýská se na lepší časy? Po „temném koronavirovém období“, kdy letadla drtivou většinu času strávila pevně na zemi, letecký průmysl pomalu ožívá. I díky tomu Letiště Pardubice v letním letovém řádu 2022 otevře hned dvě nová spojení do ukrajinských měst Oděsy a Charkova. Je to skvělá zpráva a zdá se, že se letiště opět staví na nohy. Už brzy by se tak mohlo vrátit do plusových čísel a potvrdit svůj ohromný potenciál.

Pardubické letiště má od letošního února nového ředitele Ivana Čecha, který převzal pomyslné „kormidlo“ nad letištěm po Haně Šmejkalové. Ta byla odvolána na základě vyjádření nedůvěry pardubického zastupitelstva, která vyplynula z jejího hlasování pro osobní odměny nebo nákup služebního vozu za nemalou částku. To vše v době hluboké krize, kdy letiště prodělávalo a žádalo další peníze na svůj provoz od akcionářů – Pardubického kraje a města Pardubic.

Po pár měsících se ukazuje, že změna na postu ředitele letiště byla správným rozhodnutím a upřímně mám z tohoto kroku radost. Letiště pod vedením ředitele Ivana Čecha nabírá nové linky a zdá se, že ho čeká velký rozvoj v oblastech nejen osobní, ale také nákladní letecké dopravy. Po pár měsících přicházejí první "plody jeho práce" v podobě nových linek na Ukrajinu. Maďarská nízkonákladová společnost Wizz Air začne od léta příštího roku létat pravidelně do Charkova (ve čtvrtek a v neděli) a také do Oděsy (úterý a sobota). 

Je to skvělá zpráva, které si vážím o to víc, že se nacházíme v nejisté koronavirové době, která není jednoduchá pro letecké odvětví. Zbývá doplnit, že na linkách do ukrajinských destinací se budou střídat letadla typů Airbus A320 a A321 s nabízenou kapacitou 186 a 230 míst na palubě. Jsem tak přesvědčený, že nové linky se pozitivně odrazí na počtu odbavených cestujících, které se oproti původnímu předpokladu zvýší.