Letiště Praha - Pardubice? Lídr ANO přemýšlí nahlas

Zdroj: MF DNES, https://monitoring.anopress.cz/orig/MyOrig?h=78079862

PARDUBICE Poslanec a pardubický zastupitel ANO Martin Kolovratník navrhl, aby se pardubické letiště pokusilo přilákat chybějící cestující neobvyklým trikem. Tím, že bude Pardubice vydávat za předměstí Prahy.

Pravděpodobný lídr Babišova hnutí v krajských volbách svůj nápad zveřejnil na svém facebookovém profilu. "Víte, co by ale podle mě pomohlo a nad čím stále častěji přemýšlím? Zda bychom neměli naše letiště v marketingových a obchodních nabídkách nazývat trochu jinak - po vzoru zahraničních letišť do názvu zakomponovat hlavní město," uvedl. Dodal, že v zahraničí se jedná o naprosto běžnou praxi. "Podívejme se třeba na Londýn – Stansted nebo Milán – Bergamo," uvedl.

Kolovratník odmítá, že by změna stála letiště peníze, které nemá. Podle něj by se oficiální název Letiště Pardubice neměnil, jen by se používalo jeho "rozšíření" v rámci komunikace s leteckými společnostmi.

Loni letiště zažilo těžký rok, čelilo zrušení pravidelné linky společnosti Ryanair do Londýna a ztráty většiny charterových letů firmy. Smartwings. Loni v říjnu byla otevřena nová pravidelná linka do Kyjeva, dále funguje spojení do Petrohradu a do španělského Alicante.

Na rozvoj letiště mají majitelé - město a Pardubický kraj - rozdílné názory. Pardubice věří, že letiště má velký potenciál, vedení kraje varuje před velkými výdaji, které se nevrátí. Pardubice si zatím vždy prosadily svou. Vznikl i terminál, který kraj považoval za zbytečně drahý.