Masivní investice jsou lékem na současnou ekonomickou situaci

„Koronavirová“ opatření znamenala pro tuzemskou ekonomiku tvrdou ránu a její zranitelnost se ukázala v plné nahotě. Některá odvětví doslova přestala fungovat ze dne na den a jiná běží pouze v omezeném režimu. Vláda sice přispěchala s různými programy na podporu podnikatelského prostředí, ty ale samy o sobě nestačí. Pokud chceme minimalizovat dopady této krize, musíme do ekonomiky napumpovat stovky miliard korun. Stěžejní roli v tomto ohledu musí plnit stát. Současně je ale nutná podpora ze strany krajských a obecních samospráv, ale i samotných podnikatelů.

Tržní ekonomika je systém založený na směně statků a služeb. Pokud jejich celkový objem roste, pak se ekonomice daří a naopak, pokles znamená její propad. Je jasné, že tuzemskou ekonomiku v posledních týdnech charakterizuje spíše druhý případ a aktuální hodnoty zdaleka nedosahují těch, na jaké jsme byli zvyklí před „koronavirovou“ krizí. Dříve či později ale opatření pominou a život se vrátí do normálního stavu. Mnohem více by nás proto mělo zajímat, jak to bude s ekonomikou v příštích měsících a letech.

Je jasné, že predikovat jakýkoliv scénář je jako „věštění z křišťálové koule“. Přesto ale jeho podobu můžeme ovlivnit. A co je ještě více důležité, můžeme to udělat již nyní. Čas totiž v tomto případě hraje zásadní roli. Čím dříve začneme investicemi startovat ekonomiku, tím dříve dostaneme finanční prostředky k jednotlivým firmám a živnostníkům. Bohužel naším nepřítelem v tomto ohledu jsme my sami.

V dobré víře a kvůli opatrnosti se uchylujeme k odsouvání plánovaných investic, koneckonců co kdyby se situace opravdu zhoršila a došlo k poklesu plánovaných příjmů? Nejsem sice ekonom, ale jsem si jistý, že pokud tímto způsobem bude uvažovat většina, pak budou mít pravdu – krize skutečně přijde a bude mít vliv nejen na veřejné rozpočty, ale i na naše peněženky. Nebude to přitom něco, co přišlo z čistého nebe. Naopak, tímto chováním si krizi totiž zcela jistě přivodíme sami.

Lék na takovéto černé scénáře je prostý a jmenuje se investice. Pokud budeme investovat v míře, na jakou jsme byli až dosud zvyklí, ekonomika až na drobné rány koronavirovou krizi ustojí. Jsem rád, že stát jde v tomto ohledu příkladem. Vláda například navýšila rozpočet Státního fondu dopravní infrastruktury na rekordních 113 miliard korun a jeho prostřednictvím se je chystá napumpovat do ekonomiky. Jako regionální patriot se pochopitelně snažím zajistit i to, aby součástí této celkové sumy byla také podpora krajských správ na tolik potřebné opravy našich regionálních silnic II a III třídy. Nechci předbíhat, ale mohu naznačit, že tahle snaha bude úspěšná ☺

Osobně je mi tento přístup blízký. Historické kroky vlády ODS a TOP09 ukázaly, jak chybné bylo „proškrtávat“ se z krize v roce 2008. Vždyť některé z příjmů měst a obcí se dostaly na předkrizovou úroveň teprve nedávno. Škrty ekonomiku prostě dusily a zpomalovaly. Osobně deklaruji, že chceme s Hnutím ANO v tomto případě postupovat jinak a že tento aktivní přístup budu podporovat ve svém regionu. S potěšením jsem proto zaznamenal slib Pardubického kraje, že k výrazným škrtům nedojde. Budu pečlivě sledovat, aby nezůstalo jen u slibu. Opatrně se ke krizi zatím staví město Pardubice, i zde však mohu po jednání s primátorem Martinem Charvátem deklarovat, že investiční činnost města v žádném případě dusit nebudeme. Tento přístup je podle mě správný, a především odpovědný k nám všem a naší budoucnosti. Myslím, že v současné době je důležitější než kdy předtím se zaměřit na nástroje, jako je například „Národní rozvojový fond“, ze kterých lze spolufinancovat velké projekty nebo možnost využít levného financování ze strany Evropské investiční banky.