Město Pardubice chce přilákat lidi na nábřeží řek, staví nové cyklostezky

Určitě to znáte taky. Každý z nás potřebuje lidově řečeno „jednou za čas pořádně vypnout“. Ani já nejsem výjimka. Nejvíc si ale stejně odpočinu se svou ženou, když vezmeme našeho pejska a jdeme se společně projít kolem Labe a Chrudimky. Krásná příroda, klid… nemá to žádnou chybu. Často se divím, že tohle místo nevyužívá více obyvatel k odpočinku. Myslím, že je to škoda. Jsem proto rád, že tohle odpočinkové místo se stane už brzy důležitou součástí života ve městě.

Slyšeli jste už o Náhrdelníku Chrudimky? Jedná se o projekt, který přivede veřejný život k vodě od soutoku Labe s Chrudimkou až ke staré vojenské plovárně. Právě teď se tu staví nové cesty pro cyklisty i chodce. Díky nim se dostaneme z lávky u Vinice až k Ideonu. Jestli jste tudy nedávno procházeli, museli jste si všimnout, že práce na levém břehu řeky již začaly.

Stavaři zde opravují stávající cyklostezku, která je teď proto zavřená. Skvělou zprávou je, že i na pravém břehu Chrudimky vznikne nová cyklostezka, kterou budou využívat nejen cyklisté, ale samozřejmě i chodci, kteří již trasu využívají ke zkrácení cesty do práce nebo třeba do školy.

Jsem sportovec tělem i duší. Těším se proto, až zde bude i přímý přístup do vody. V budoucnu by zde měly vzniknout schody. Jejich výstavba ale dosud není vysoutěžena a musíme si na ně ještě nějaký čas počkat.

Otázkou však zůstává financování projektu. Čísla mluví jasně a jsem rád, když jsou pěkně na papíře. Tvrdím, že politici musí s veřejnými penězi hospodařit rozumně a efektivně. Rozhodně nesouhlasím, abychom peníze utráceli za nesmyslné projekty, které nevychází ekonomicky a nemají přínos pro obyvatele.

Jsem rád, že je projekt Náhrdelník Chrudimky financován z evropských fondů prostřednictvím ITI Hradecko-pardubické aglomerace. Předpokládané náklady jsou zhruba 15,5 milionů korun. Nicméně výraznou část – více než 5,6 milionů korun by měly pokrýt evropské dotace a přibližně 334 tisíc korun bychom na tento projekt měli získat ze státního rozpočtu. Důležité je zmínit, že tato část by měla být hotová za sedm měsíců.