MHD nebude zdražovat, ceny jízdného v Pardubicích zůstávají stejné

Až s několikamilionovou ztrátou se v letošním roce bude muset vypořádat pardubický dopravní podnik. Vyplynulo to z nedávného zasedání Dozorčí rady DPMP. Výrazný propad v příjmech vznikl v důsledku koronavirové pandemie a následného úbytku cestujících. V této souvislosti se tak objevily spekulace, že dojde k navýšení cen jízdného. Osobně Vás však mohu ujistit, že se nejedná o pravdivou informaci. Jízdné rozhodně zdražovat nebudeme a ceny zůstanou i nadále stejné. Mám tu pro Vás ale několik dalších informací, o které bych se s Vámi rád podělil.

Je to teprve pár let, co jsme dopravním podniku pořídil čtyři hybridní trolejbusy. S odstupem času je jasné, že tento nákup byl trefou do černého. Jejich provoz totiž pomalé městské dopravě přináší značné úspory ve spotřebě. Navíc mají dlouhé dojezdy a nemusíme tak stavět a provozovat drahé trolejbusové tratě s vedením.

Jsem přesvědčený, že jsme se vydali správnou cestou. Rozhodně proto budu podporovat postupnou obměnu starého vozového parku o nové moderní trolejbusy, které jsou ekologičtější než dieselové. Do budoucna bych se rozhodně nebránil tomu, abychom otestovali a postupně začali pořizovat i vodíková vozidla. Na druhou stranu je potřeba říct, že pořízení hybridních nebo vodíkových autobusů není levnou záležitostí. Je proto nutné přemýšlet o způsobech jejich financování. V této souvislosti se otevírá možnost levných úvěrů od Českomoravská záruční a rozvojová banka a Národního rozpočtového fondu. Uvidíme, rozhodně Vás budu informovat o vývoji.

Velkým tématem zůstává koordinace krajské a městské dopravy. Bohužel zjišťuji, že se o tuto oblast nikdo výrazně nezajímá a nesnaží se o efektivní propojení. Řada linkových autobusů jede městem po trase MHD a naopak. Přitom by MHD v okolí Pardubic mohla ulevit krajským linkám. Věřím, že do budoucna k tomu přispěje nový odbavovací systém. Pro informací uvádím, že nový systém bude plně digitální a konečně umožní zaplatit jízdné platební kartou :)

Pokud dostanu v podzimních volbách Vaši důvěru, tohle téma bude jednou z mých priorit. Chci, abychom měli moderní dopravní systémy městské a krajské dopravy na území celého kraje a krajského města. Provoz dopravy musí být nastaven pro občany. Chci proto, aby linky jezdily intenzivně a celý systém na sebe navazoval. Za samozřejmost pak považuji to, že si koupíme jednu jízdenku na různé dopravní módy.