Ministři představili své plány na restart české ekonomiky. Pardubický kraj z nich může získat významné finanční zdroje!

Koronavirová krize se velmi negativně podepsala na stavu tuzemské ekonomiky. Čeká nás výrazný propad HDP, zvýšení nezaměstnanosti a růst výdajů do sociální oblasti. Česká ekonomika proto potřebuje výrazný impuls, který ji znovu oživí a nastartuje. Zorganizoval jsem proto Národní ekonomickou konferenci, na které místopředsedové vlády Alena Schillerová a Karel Havlíček představili své plány na obnovu hospodářství. Ministři se shodli na masivní investiční podpoře a významná část zamíří do Pardubického kraje!

Podle posledních oficiálních dat čeká Česko výrazný propad HDP. Je jasné, že predikovat jakýkoliv scénář je jako „věštění z křišťálové koule“. Přesto výši poklesu HDP můžeme ovlivnit. A co je ještě více důležité, můžeme to udělat již nyní. Čas totiž v tomto případě hraje zásadní roli. Pomyslným lékem jsou investice a přímá podpora našich podnikatelů. Čím dříve začneme s jejich podporou, tím budou dopady koronavirové krize na ekonomiku méně bolestivější. Je důležité, abychom znali plány vlády, proto jsem se rozhodl uspořádat Národní ekonomickou konferenci.

Osobně považuji za důležité zmínit, že Pardubický kraj, obce a jejich obyvatelé jsou již nyní příjemcem významné finanční podpory ze strany státu. Ministryně financí Alena Schillerová na konferenci zveřejnila informace o přímé státní podpoře. Tato čísla hovoří jasně. Do Pardubického kraje už nyní směřují stovky milionů korun od státu. Nejedná se přitom pouze o podporu průmyslu, jak by si mnozí mohli myslet.

Podpora se týká i takových oblastí, jako jsou například mateřské a základní školy nebo oblast bydlení. Zároveň je důležité zmínit, že stát již v průběhu pandemie spustil podporu firem a podnikatelů prostřednictvím různých programů. Například program „Pětadvacítka“ je hodnocen podnikateli v našem kraji velmi pozitivně.

"PODÍVEJTE SE NA VIDEO, CO NEJDŮLEŽITĚJŠÍHO NA KONFERENCI ZAZNĚLO"

Jsem rád, že Pardubický kraj v blízké době čekají velké investice do rozvoje dopravní infrastruktury. Podle informací zástupců státních investorů a bankéřů, které na konferenci zazněly, nehrozí nedostatek finančních prostředků, který by mohl ohrozit jejich realizaci. Jedná se o miliardy korun, za které postavíme desítky kilometrů nových silnic a železnic. Peníze půjdou také do oprav a modernizací nádražních budov po celém kraji. Konečně se tak dočkáme kvalitního zázemí pro cestující odpovídající 21. století.

Jako místopředseda Správní rady Správy železnic prosazuji progresivní přístup k modernizaci nádraží tak, abychom je koncipovali jako multifunkční centra s možnostmi komerčního využití. Nechci totiž, aby nádraží byla "mrtvými místy", kterými budeme pouze procházet. Díky odvážnému přístupu bychom se tak mohli na nádražích dočkat například nových kaváren, knihkupectví nebo třeba občerstvení tak, jako je to například na hlavním nádraží v Praze. 

Správa železnic a Ředitelství silnic a dálnic jen v příštím roce proinvestují v Pardubickém kraji více než devět miliard korun. Jedná se o významnou sumu a impuls pro naši regionální ekonomiku. Jsem přesvědčený, že výrazná část z této částky zůstane u firem a podnikatelů v našem kraji. Je to přesně to, co nyní potřebují – příležitost si vydělávat.

Nesmíme dopustit, aby firmy neměly zakázky a v důsledku toho začaly propouštět. Klíč k úspěchu není v boji mezi krajem a státem. Naopak, předpokladem úspěchu je spolupráce. V případě úspěchu v podzimních krajských volbách, budeme prosazovat úzkou spolupráci se státem na rozvoji ekonomiky a podnikatelského prostředí v Pardubickém kraji.

Přehled objemu realizovaných nebo probíhajících investic od státu do Pardubického kraje:

Ministerstvo financí

  • dotace na základní a mateřské školy              = 287.771.187,- Kč
  • dotace na podporu bydlení                             =   37.703.457,- Kč

Ředitelství silnic a dálnic

  • opravy a výstavba silnic                                 = 2.794.853.000,- Kč

Správa železnic

  • významné opravné práce                                =    293.700.000,- Kč

Video z konference a dokumenty také ke stažení na www.nek2020.cz nebo www.nek2020.cz/materialy