Místo rozvoje čeká Pardubický kraj pouhá správa a údržba

Povolební vyjednávání v Pardubickém kraji zná po sedmi dnech svůj výsledek. Politici z původní koalice se velmi rychle dohodli na tom, že společně vytvoří krajskou vládu bez účasti vítěze voleb. Posty ve vedení kraje si tak chtějí rozdělit zástupci sedmi politických subjektů ze zcela opačných stran politického spektra.

Architektem této sestavy je stávající hejtman Martin Netolický (ČSSD), který ke své levicové kandidátce s hnutím Společně pro kraj přizval zástupce pravicové ODS, TOP 09 a dále KDU-ČSL s SNK-ED a ještě se Starosty a nezávislými. „Programové priority ani politické hodnoty této nově navržené krajské vlády zatím nebyly představeny, z médií však už víme personální rozdělení křesel a jednotlivých placených funkcí,“ komentuje aktuální průběh povolební situace v Pardubickém kraji lídr kandidátky hnutí ANO 2011 Martin Kolovratník s tím, že společně se členy hnutí výsledek voleb respektuje a nezpochybňuje ani možnost jednotlivých stran domluvit se na libovolné koalici, která bude mít nadpoloviční většinu v krajském zastupitelstvu.

„Taková koalice by však neměla být postavena pouze na kamarádství jednotlivých aktérů a na udržení starých zvyků. Naopak by měla hledat co nejužší programový průnik, domluvu na řešení základních potřeb kraje a především shodu na rozvoji a růstu kraje pro zlepšení života jeho obyvatel. Nic takového se v Pardubickém kraji v nadcházejícím volebním období nestane. Bohužel. Ještě ve středu 7. října jsme proto nabídli nové jednání ve formátu trojkoalice ANO 2011 + ODS s TOP 09 + KPK s poměrným zastoupením 3:3:3 v krajské radě. Oslovené subjekty však tento návrh, v němž jsme se vzdávali postů hejtmana a prvního náměstka, odmítly a sdělily, že budou raději udržovat své posty v původní koalici,“ pokračuje.

„Dohoda politických stran, které ve volbách nezvítězily, dala jasně najevo, že zdejší krajští politici nemají zájem o nová a rozvojová témata, ale jsou jim bližší osobní vazby. Není to koalice pro něco nového a jiného. Je to koalice proti něčemu, co kolegové neznají,“ zdůrazňuje.

Hnutí ANO 2011 po široké diskuzi uvnitř krajské organizace navrhlo opravdu nová rozvojová témata. „Odborně jsme připravili nové zdroje financování ve výši až 10 miliard korun a zaměřili jsme se na to, co lidé ve všech průzkumech od svého kraje nejvíc chtějí,“ prohlašuje Martin Kolovratník.

Mezi taková nejdůležitější témata patří opravy krajských silnic, mnohem lepší dopravní obsluha (nové krajské autobusy a lepší jízdní řády včetně přímých spojení do okolních krajů a velkých měst), investice do nemocničních přístrojů a krajských zdravotních vozů, zvýšení počtu technických oborů a vybavení všech studentů výukovými tablety s WiFi zónami, podpora ekologie a zelené energie, nová nebo masivní pomoc obcím a městům s tvorbou projektů pro nové finanční období Evropské unie.

Hnutí ANO 2011 oslovilo občany v letošních krajských volbách s jasně promyšlenou strategií. Ta je postavena na několika pevných pilířích. „Tím hlavním je spolupráce s vládou a s jednotlivými resorty, které zajišťují financování rozvojových krajských projektů. Dalším pilířem je potom odbornost a personální zázemí. Na kandidátce hnutí ANO 2011 a nově i v jeho krajském zastupitelském klubu jsou samí zkušení profesionálové z komunální politiky. Namátkově můžeme jmenovat úspěšné starosty Františka Pilného a Oldřicha Jedličku, místostarostu Pavla Štefku, či progresivní komunální politiky Lukáše Malinu a Jiřího Rejdu. Třetím pilířem je výše zmíněný program, který je šitý na míru pro potřeby občanů Pardubického kraje,“ konstatuje lídr Kolovratník.

„Jako krajský předseda dostávám každý den desítky dotazů od nespokojených občanů. Říkají, že hnutí ANO 2011 vyhrálo volby s celkovým počtem 32 585 hlasů. A že nebudou chodit k volbám, protože se cítí podvedeni. Já je i touto cestou žádám, nedělejte to! (Staro)nová koalice se sice rozhodla bez nás, neznamená to však, že pro kraj nebudeme pracovat. Své priority budeme prosazovat i z opozice. A hlavně – staneme si přísnými a pečlivými strážci toho, jak stávající parta přátel ve vedení kraje bude pracovat,“ říká Jan Procházka, předseda krajské organizace hnutí ANO 2011 v Pardubickém kraji.

Ta tímto bere dohodu (staro)nové koalice na vědomí a oznamuje, že je připravena na to, aby její krajský zastupitelský klub pracoval pro občany Pardubického kraje v opozici. Důvěru nově navržené krajské vládě dává celé zastupitelstvo a jeho ustavující zasedání tak bude prvním krokem pro novou práci.

„Již dnes mám spolu se svými kolegy v novém krajském zastupitelstvu velké množství pochybností, které budeme chtít důkladně vysvětlit. Jen namátkou lze zmínit ideovou a hodnotovou neukotvenost slepené sedmičlenné koalice. Mezi konkrétní problémy pak patří kumulace funkcí u navrženého prvního náměstka hejtmana Michala Kortyše, který dle našeho společného názoru nemůže pracovat na krajské dopravě zodpovědně a plnohodnotně,“ tvrdí Martin Kolovratník a pokračuje:

„Jako další problém pak vidíme téměř nulovou odbornou zdatnost dalších navržených kandidátů do rady. Do očí bijící je například nominace starosty Hlinska Miroslava Krčila na životní prostředí, aniž by se o této problematice jakkoliv zmiňoval v životopise na svém webu, starosty Heřmanova Městce Josefa Kozla, kterého si vážím pro popularizaci hokejbalu, na školství nebo návrh neúspěšného komunálního politika Alexandra Krejčíře na rozvoj cestovního ruchu. Ve všech těchto oblastech má kraj dlouhodobě nejvíce problémů a nikdo je zatím aktivně neřešil,“ doplňuje s tím, že z dostupných zdrojů lze dovodit, že ani jeden ze zmíněných kandidátů nemá odborné zázemí ani profesní zkušenosti a jedná se tak jen a pouze o politickou nominaci funkci placenou z peněz daňových poplatníků.