Na kolo nově jedině s přilbou? Z mého pohledu nepřijatelný zásah do osobní svobody

Jezdíte rádi na kole? Pak byste měli zbystřit! V Poslanecké sněmovně v současnosti projednáváme novelu zákona o provozu na pozemních komunikacích. Její součástí jsou mimo jiné návrhy zavádějící povinnost nosit cyklistickou helmu pro všechny věkové skupiny nebo zrušení povinného odstupu od cyklistů. Osobně nesouhlasím ani s jedním z nich a mám pro to hned několik dobrých důvodů.

Návrhy jitřící velké vášně. Přesně tak bych stručně popsal oba výše zmíněné návrhy z pera mé kolegyně poslankyně Zuzany Ožanové. Ačkoliv oba „hájíme barvy“ hnutí ANO, v tomto případě jsou naše názory zcela protichůdné. Není to ovšem nic abnormálního, naopak – potvrzuje naši názorovou pestrost. Ačkoliv rozumím úmyslům kolegyně Ožanové, jako aktivní cyklista a liberálně smýšlející člověk s nimi nemohu souhlasit.

Povinnost rozestupu vozidel od cyklistů funguje v praxi teprve od ledna minulého roku, de facto tak pouze jednu cyklistickou sezonu. Za těch pár měsíců se ale ukázalo, že řidiči tuto změnu vnímají a chovají se k cyklistům výrazně ohleduplněji. 

Osobně jsem nezaznamenal, že by řidiči byli podrobeni jakékoliv represi v souvislosti s nedodržením odstupu. Z mého pohledu se tak jedná o jakýsi psychický prvek, který v reálném životě vede řidiče k opatrnosti a cyklisty skutečně chrání. A právě z tohoto důvodu návrh na zrušení rozestupu nepodpořím a jsem veřejně proti jeho rušení.

Druhou uvažovanou novinkou je návrh na zavedení povinnosti nosit cyklistickou helmu. Podle současné legislativy se tato povinnost týká pouze osob mladších 18 let. Ačkoliv bych bez helmy osobně nevyjel ani na polní cestu, nesouhlasím se zavedením této povinnosti. Podle mého se jedná o neodůvodněný zásah do osobní svobody každého z nás.

Cyklista bez helmy neohrožuje nikoho jiného než pouze sám sebe. Ať se každý rozhodne podle svého vlastního vědomí, zda mu jízda bez helmy stojí za riskování svého zdraví či dokonce života. Z mého pohledu na svět tu stát není od toho, aby občany vnímal „jako malé děti“ a diktoval jim, co mají a nemají dělat. Z tohoto důvodu návrhy nepodpořím a jsem přesvědčený, že podobného názoru bude většina poslanců.