Naváží Pardubice na předchozí úspěšné volební období?

Není to tak dávno, co proběhla ustavující schůze pardubického zastupitelstva. Určitě jste o tom slyšeli. Mě osobně se dokonce dotýkají hned dvě zastupitelstva. Jednak „malé“ zastupitelstvo obvodu Pardubice 3 a jednak zastupitelstvo na „velké radnici“. Po předchozí čtyřleté zkušenosti začínáme nové období společné práce pro naše město a já se na ni těším. Zajímají Vás moje postřehy za uplynulé období a vize k práci? Tak čtěte dál a uvidíte.

Jako v každé jiné práci i v politice je to o lidech. Jednou ze zvláštností komunální politiky je skutečnost, že mezilidské vazby a osobní vztahy zde hrají mnohem větší roli než  stranická příslušnost. A není se co divit. Ať na menší obci nebo v krajském městě se známe osobně, máme spoustu společných známých a zájmů ve svém okolí. Dokonce jsou mezi námi politicky aktivní lidé, kteří už třikrát změnili dres, ale jejich nátura je pořád stejná. I já mohu prozradit, že většinu zastupitelů v Pardubicích už nějaký ten pátek znám. Snad jedinou výjimkou jsou nováčci ze strany Pirátů. Výkony téhle strany mě v parlamentu za první rok nového období moc nepřekvapily, tak jsem zvědav, jestli to bude v našem městě jiné.

Po ustavujícím zastupitelstvu zatím tuším, že realita bude podobná. A jak je to s těmi ostatními „známými“. Všichni víme, že letošní povolební vyjednávání bylo v Pardubicích obzvlášť složité. Jsem rád, že můj kolega, volební lídr a staronový primátor Martin Charvát nakonec všechna úskalí zvládl a sestavil širokou koalici s poměrně silným mandátem. Už jsem zaznamenal dotazy, proč je v koalici tolik malých stran a proč i subjekty jako ČSSD, SPP nebo KPP mají silné zastoupení v radě. Důvodem je zkušenost z posledního období. Koaliční klub ČSSD se tehdy prakticky rozpadl, individualistické postoje jsme zaznamenali i u nás v ANO – a podpora pro rozvojové projekty pak byla mnohdy velmi těžká.

Od začátku své politické kariéry s nadsázkou říkám, že „moje srdce bije vpravo“. Proto jsem rád, že součástí naší koalice je i ODS. I když upřímně – prudké změny názorů uvnitř tohoto klubu během jednání mě mnohdy zaskočily. Ani já nerozumím tomu, proč se strana nakonec pustila do radniční práce bez svého volebního lídra. Do personálních věcí jiných stran však nebudu zasahovat a nechám se překvapit konkrétní prací a výsledky. Minimálně už teď mohu prozradit, že v osobě nového radního pro dopravu Petra Kvaše mám dlouholetého dobrého známého a fajn kolegu z Rotary klubu. Vím, že jako šéf městské policie zná velmi dobře problematiku dopravy a přepravních proudů uvnitř města. Pěvně proto věřím, že pro mě bude velmi dobrým a profesionálním partnerem.

Během nedávné volební kampaně jsme pochopitelně skládali, vám občanům, účty. Čas a úsilí, které jsme rozvoji Pardubic věnovali, stál určitě za to. Spoustu práce máme za sebou, ale se stejným elánem a pílí pokračujeme dál. Za minulé volební období se nemáme za co stydět. Jen namátkou mohu zmínit dokončené Tyršovy sady nebo třídu Míru (a za to patří velké díky našim předchůdcům, kteří tyto projekty rozjeli).  Mezi „naše projekty“, na které jsme patřičně hrdí, patří například přednádraží. Je to moderní vstupní brána do města, dále park Na Špici  nebo dokončené Masarykovo náměstí před AFI. U spoustu velkých projektů jsme společně nastartovali a rozjeli jejich přípravnou fázi, ať už se jedná o rekonstrukci letního stadionu, areál Kyjevská nebo o ambiciózní moderní přestavbu atletického stadionu na Dukle.

Mně jsou nejbližší dopravní projekty, jako je velký parkovací dům, jižně od nádraží nebo samotné autobusové nádraží a hlavně lávka pro pěší, která všechno uvedené propojí. Jsou to projekty, které nyní chystáme - projektujeme a v krátké době je začneme stavět, stejně jako třeba obchvaty města společně s ŘSD. I proto jsem rád, že kromě mandátu poslance mi občané dali důvěru a mohu dále pokračovat i v práci zastupitele. Určitě chci a budu obojí vhodně propojovat a dál věci posouvat, ať z nich máme užitek co nejdříve! 

Velkou novinkou je mé nové zvolení do Správní rady SŽDC. Právě na železnici chci udělat co nejvíce projektů, které pozitivně ovlivní život většiny z nás, co někam cestujeme. Kromě zmíněné lávky přes nádraží se můžete těšit na rekonstrukci železniční budovy, na opravu všech nástupišť, ale také na dvoukolejku do Hradce Králové nebo nové tunely mezi Chocní a Ústí nad Orlicí. Věřím, že nám kolegové zastupitelé (i ti opoziční) v práci pomohou a těším se, že společně posuneme Pardubice dál.

Během ustavujícího jednání Zastupitelstva města Pardubice jsem si všiml, kolik lidí bylo na balkonu a kolik lidí nás sledovalo online. Je to dobře a jsem za to rád! Jsme zvolení zástupci občanů a já dlouhodobě tvrdím, že máme být co nejvíc otevřeni veřejnosti. Musíme ukázat, jaké máme názory, argumenty a musíme si je umět obhájit.

Podělím se s vámi o jednu historku. Před časem jsme v Poslanecké sněmovně projednávali novelu zákona o obcích. Dostal jsem zajímavý podnět o online přenosech ze zastupitelstev. Ty jsou nyní dobrovolné, ale bylo by dobré dát to jako povinnost do zákona. Ať se ukáží všichni.  Řekl jsem si, že je to fajn, vždyť v  Pardubicích už to dávno máme, tak proč by to nemohli mít i ostatní? Nedovedete si představit, s jakou nevolí jsem se potázal….velký odpor, tisíce argumentů proč je to složité a proč to nejde. Novela nakonec neprošla, ale nevadí mi to. Jsem rád, že v Pardubicích jsme dlouhodobě otevření a transparentní. Naše zasedání jsou veřejně přístupná bez omezení a tak by to mělo být.