(Ne)dočká se Žamberk obchvatu?

Jako poslanec si zakládám na tom, že politika se nemá dělat někde z pohodlí kanceláře, ale naopak – správný politik musí pravidelně chodit mezi lidi. I díky tomu jsem mnohokrát mluvil s obyvateli Žamberka o jejich pohledu na obchvat města.

Část z nich má strach, že jeho výstavba povede k vylidnění města. Denně jím projede podle dat z roku 2017 přes sedm tisíc vozidel a spousta z nich se zde samozřejmě zastaví třeba na oběd nebo nákup. Většina z místních však tento pohled nesdílí a preferuje bezpečnost.A je to logické. Kdo z nás by chtěl mít nákladní auta a dlouhé kolony přímo v centru města, na náměstí? Samotné vedení Žamberku v čele s úspěšným starostou Oldřichem Jedličkou o obchvat zájem má  a podporuje jeho výstavbu.

Konečné slovo ovšem padne až na základě Technicko-ekonomické studie (TES), kterou si nechává vypracovat Ředitelství silnic a dálnic. Její součástí je i hodnocení ekonomické efektivnosti stavby. Výstupem studie tedy bude výpočet, který ukáže, zda se stavba z ekonomického hlediska vyplatí a také v jaké variantě.

Zpracovatelé TES byli v několika posledních týdnech několikrát na místě a jednali zde s obcemi v území, se zástupci místních společností a také s majiteli pozemků. Stavbu samozřejmě musí také projednat se všemi dotčenými orgány státní správy (PČR, správci sítí). Odpověď, zda se výstavba obchvatu Žamberku vyplatí, se dozvíme koncem srpna, kdy má být tato studie hotová. Konečné slovo bude ovšem mít centrální komise Ministerstva dopravy.

Pokud by k rozhodnutí došlo ještě v letošním roce, pak se může začít projektovat a přípravy tak rozjet naplno. Za mě osobně to má na tisíc procent smysl, průjezd kamionů přes žamberské náměstí považuji za neúnosný a špatný pro místní obyvatele.