Největší úložiště manganu na území EU se překvapivě nachází ve Chvaleticích v Pardubickém kraji

V rámci svých pravidelných výjezdů po Pardubickém kraji jsem tentokrát zavítal do společnosti MANGAN Chvaletice, s.r.o. Možná o ní slyšíte poprvé. Jsem si ale jistý, že ne naposledy. Firma se totiž dlouhodobě zabývá možnostmi využití manganu, který je obsažen v hlušině uložené v odkališti Chvaletice-Trnávka a recykluje ho k dalšímu využití. A právě mangan se s rozvojem elektromobility stal vedle lithia, niklu nebo kobaltu jednou z klíčových složek pro výrobu lithium-iontových baterií.

Zejména mladší čtenáři si teď říkají, kde se vlastně „co to ta hlušina“ je a kde se vlastně ve Chvaleticích vzala. Hlušina je materiál, který je vytěžen během hlubinné těžby jako nezužitkovatelný materiál, jenž se většinou ukládá poblíž těžební oblasti v podobě hald. Zde konkrétně vznikala jako odpad z těžby pyritu, která v lokalitě probíhala za minulého režimu v 50.–70. letech minulého století. Zajímavostí je, že odkaliště představuje největší zdroj manganu na území Evropské unie.

Ředitel společnosti Jan Votava mě informoval, že ze stávající skládky hlušiny v současnosti uniká velké množství chemických škodlivin do podzemních vod a do Labe. Problém představuje zejména louhování škodlivin do podloží, podzemní vody i řeky. To je samozřejmě špatně. Jsem proto rád, že postupným zpracováním hlušiny dojde ke zlepšení stavu životního prostředí v lokalitě a také ke zlepšení kvality vody a čistoty půdy.

Možná si teď říkáte, jak to vlastně celé funguje. Já osobně byl překvapen, jak je celý princip jednoduchý. Ze stávající odvezené hlušiny oddělí magneticky částice s manganovou rudou. Tu pak v několika stupních chemicky vyčistí a oddělí až vznikne finální produkt – čistý mangan. Původní materiál se stane biologicky neutrální, vlastně čisté „bahno“, které se vrátí na původní místo. Velmi chválím i to, že sami aktivně oslovili ekologické organizace a ochránce přírody a okolní obce a jednali s nimi. Vynikající komunikace, která předchází sporům.

Celý projekt je velkou investicí v několika miliard, ze kterého budeme benefitovat všichni. Po zahájení produkce ve výrobním závodu vznikne v našem kraji až 400 nových pracovních pozic. Kromě pozitivního vlivu na zaměstnanost budou z projektu mít skrze poplatek za surovinu zisk také přilehlé obce.

Firma předpokládá produkci vysoce čistého manganu v objemu zhruba 50 tisíc tun ročně, a to po dobu 25 let. Jako místopředseda Hospodářského výboru chválím a jsem rád, že na území našeho kraje se rodí takto prestižní a zajímavá technologická investice. Pokud v příštím roce firma zvládne proces EIA, tak by se výrobní závod mohl začít stavět v roce 2025 a těžba by se mohla naplno rozběhnout o dva roky později v roce 2027.