Nevíte, jak se dostat na letiště? Použijte nový letištní expres!

Všichni, kdo sledují dění kolem našeho letiště, musí mít vážně radost. Po hubených letech se letišti začíná opět dařit a prochází „restartem“. Určitě jste četli zprávy o novém terminálu, který byl zprovozněn teprve nedávno. Letišti se navíc daří i po ekonomické stránce. V loňském roce letiště odbavilo okolo devadesáti tisíc cestujících a navíc to vypadá, že se dočkáme další skvělé zprávy – vznikne letištní expres.

Už jste se byli podívat na nový terminál? Je to vážně moc hezká stavba, která cestujícím přináší komfort 21. století. Jestli ne, tak můžu osobně doporučit. A ideálně to rovnou spojte s cestou do anglického Londýna nebo do španělského Alicante. Lety zahájí od března dvakrát týdně. První letadlo do Alicante Ryanair vypraví už koncem března z nového terminálu. To je v zimě dobrá zpráva, ne?

Mám pro Vás ale ještě jednu skvělou novinku. Spousta z Vás mi psala, že je sice hezké, že máme novou halu, ale bez kvalitního dopravního spojení nám je málo platná. Musím Vám dát za pravdu. I já osobně to tak cítím. Je mnoho lidí, kteří nemají vlastní auto anebo jednoduše nechtějí složitě řešit jeho parkování v době, kdy budou pryč. Logicky se zde proto nabízí zavedení autobusového spojení.

Nedávno jsem toto téma diskutoval přímo s předsedou představenstva DPMP Robertem Klčo, který je myšlence obdobně nakloněn. Město podporuje rozvoj letecké dopravy v Pardubicích, a proto jsme se rozhodli podpořit i tento projekt a celý systém propojit.

Oficiální uvedení letištního expresu do provozu je naplánováno od 1. února, kdy začne vozit cestující k nově postavenému terminálu pardubického letiště. Jedná se skutečně o přímou linku od Hlavního nádraží k terminálu a zpět. Linka nebude na jiných zastávkách zastavovat a cestující se proto nemusí bát případných zpoždění.

Letištní expres bude jezdit jako linka číslo 90. Nebude však jezdit pravidelně, ale logicky se její provoz bude odvíjet od plánovaných odletů a příletů na letiště. V případě odletu bude interval nastaven na 90, 120 a 150 minut před plánovaným odletem letadla. V opačném směru pak nabídne spojení 30 a 60 minut po plánovaném příletu letadla.

V autobusech budou platit standardní tarifní podmínky, jako jsme zvyklí z běžné dopravy. Novou zastávku Letištního terminálu naleznou cestující přímo před budovou nového terminálu Jana Kašpara. Na Hlavním nádraží bude linka 90 obsluhovat stanoviště číslo 3.

Do budoucna nám ale zbývá vyřešit dopravu pro cestující do ostatních destinací. Ti se zatím speciálních autobusů ke svému letu nedočkají. Na druhou stranu stále mohou využít spojů běžných linek, které zastavují na zastávce Letiště poblíž staré odletové haly. Věřím, že pokud se nová linka 90 osvědčí, bude její provoz rozšiřován i na další lety. Dejme tomu ale čas a počkejme si na skutečný zájem cestujících.

Možná si vzpomínate na to, jak těžká byla v roce 2015 jednání mezi oběma majiteli letiště - městem Pardubice a Pardubickým krajem. Nalézt dohodu o výši investice a způsobu financovávní nebylo jednoduché. Už proto, že v obou případech musí rozhodnout zastupitelstva. Jsem moc rád, že zdravý rozum nakonec zvítězil. Že jsme se dokázali domluvit a táhneme za jeden provaz. Díky tomu máme dnes moderní letištní terminál, který odpovídá požadavkům 21. století a počet cestujících neustále roste.