Novela stavebního zákona z pera ministra Ivana Bartoše je jasným krokem zpět poškozující české zájmy

Politikaření a vlastní zájmy současných politiků jsou důležitější než zájmy obyvatel a ekonomiky naší země. Je to smutné, avšak je to tak. Současná vláda, slepená z různých nesourodých politických subjektů se hned po volbách rozhodla, že zničí nový stavební zákon, který byl dokonce  vyhlášen zákonem roku 2021 v této prestižní stejnojmenné anketě. A svá slova se snaží naplnit…

Inu jedno se vládním stranám nedá upřít, a to je jejich politická konzistentnost. Dlouhodobě dodržují svou doktrínu „antiBabiš“ a doslova sektářským způsobem postupně likvidují vše, co je z podstaty spojené s Babišem… Přeci jenom úspěch se Babišovi a jeho lidem neodpouští, co kdyby si toho nedej bože všimli občané. Zkrátka nový stavební zákon se musí za každou cenu překopat!

Nyní ovšem současná vláda se svoji ideologickou zaslepeností tvrdě narazila do zdi. Ukazuje se, že nový stavební zákon není přeci jen tak špatný, jak současná vládní koalice lživě tvrdí a začíná se čím dál tím více hlasitěji ozývat kritika z řad odborné i laické veřejnosti proti vládní novele. Odpůrci upozorňují, že vládou navrhované změny mohou způsobit kolaps českého stavebnictví a výrazně prodloužit délku stavebního řízení.

Jedním z největších problémů připravované novely je zrušení státních stavebních úřadů a zachování stavebních úřadů v obcích a krajích pro všechny běžné stavby. Bohužel žádná integrace všech dotčených orgánů se nekoná a nebude tedy platit námi prosazený princip „jedno řízení, jeden podpis, jedno razítko“. Kdo se těšil na méně byrokracie, má smůlu.

Nejenže definitivně padá integrace procesů pod “jednu střechu”, ale dochází k ohromnému podvodu na samosprávách! Zatímco v našem pojetí by stavební úřady fyzicky zůstaly téměř ve všech obcích jako dnes (jen s několika výjimkami a s tím, že jejich zaměstnanci by patřili pod státní správu), tak nový vládní návrh jich fyzicky ruší skoro polovinu! Úřady z obcí fakticky úplně zmizí. Kromě toho budou zřejmě zrušeny i stavební předpisy Prahy, Brna a Ostravy, objeví se jen v jedné vyhlášce. 

Ministr Bartoš si je velmi dobře vědom zkázy, která vzniká z jeho pera a pod taktovkou jeho lidí. Ministerstvo pro místní rozvoj si dokonce nechalo vytvořilo vlastní analýzu ekonomických dopadů, dle které:

  • jde o nejhorší variantu zvolenou ministrem Bartošem
  • vykazuje nejnižší efektivitu výkonu stavební agendy
  • s nejnižší přehledností procesů
  • zvyšuje počet podkladových aktů
  • má nejnižší prorůstový efekt aj.

Zkrátka pokud chtěl ministr Bartoš vybrat nejhorší možnou variantu stavebního zákona, která nejvíce poškodí zájmy obyvatel a ekonomiky, tak se mu to povedlo. Pane ministře, v tomto ohledu Vám skutečně patří „gratulace“. Takováto dávka amatérismu v kombinaci s vlastním egem se jen tak skutečně nevidí. 

Dokonce již sedm profesních asociací vyzvalo dopisem premiéra a čtyři ministry (pana Bartoše, Kupku, Rakušana a paní Hubáčkovou), aby předešli krizi v oblasti výstavby, kterou může tato novela způsobit…  

 Pane ministře, prosím, přestaňte nesmyslně politikařit a zatáhněte včas za brzdu. Nabízím Vám konstruktivní řešení – pojďme si společně sednout k jednomu stolu a pojďme nalézt opravdové řešení, které zajistí stavební řízení 21. století. Rychlé, jednoduché a šetrné k zájmům naší země.