Nový bazén se veřejnosti otevře 5. června

Výuka plavání v krajském městě představovala až dosud velký problém. Pardubice totiž nemají plavecký bazén, který by měl dostatečnou kapacitu. Prostor pro školáky se tak často hledal obtížně a řešil se na úkor veřejnosti. Tento obrázek už brzy ale bude minulostí. Nový pětadvacetimetrový bazén v Pardubicích je už téměř hotový a pokud se nestane nic nepředvídatelného, do provozu bude uveden již 5. června.

Výstavba nového bazénu trvala pouze rok. Stavba byla jednou z absolutních investičních priorit města pro loňský rok a jsem rád, že vedení města v čele s primátorem Martinem Charvátem se rozhodlo tento projekt podpořit z vlastních zdrojů a nespoléhalo se na udělení dotace ve výši 20 milionů korun z Ministerstva školství a mládeže ČR.

Pro osvěžení paměti připomínám, že město mělo přislíbenou dotaci na bazén, avšak kvůli kauze Miroslava Pelty a jeho podezření z korupce a ovlivňování přidělování dotací, byly dotace pozastaveny. Pardubice však nový bazén dlouhodobě potřebují. Rozhodli jsme se proto, že s projektem nebudeme dlouho otálet a čekat do doby, až se situace kolem (ne)udělení dotace vyjasní. Proto si město stavbu bazénu uhradilo z vlastních zdrojů a částečně z výhodného úvěru.

Náročná práce se vyplatila a už brzy budeme mít nový pětadvacetimetrový bazén. Jeho hloubka je od 1,2 metru do 1,6 metru, díky tomu ho mohou využít i neplavci. Bazén je vyroben z nerezu a je pokrytý typickými modrými dlaždičkami. Pro zajímavost zbývá dodat, že celkový objem je 350 tisíc litrů vody.

Dobrou zprávou je, že podle analýzy rozšíření plavební plochy nenavýší náklady na provozování bazénu. Voda v menším bazénu totiž prochází stejným způsobem čištění jako ve vedlejším velkém padesátimetrovém bazénu. Nový od starého odděluje skleněná stěna, která bude zároveň sloužit i proti hluku mezi oběma prostory.

Z nového bazénu mám skutečně velkou radost. Nově už nebudeme muset přizpůsobovat provoz výuce studentů. Vznikne nový prostor pro plavecké tréninky, závodní plavání, pro maminky s dětmi nebo pro osoby po nejrůznějších úrazech, které využívají bazén jako prostor pro svou rehabilitaci.