Nový stavební zákon má podporu MPO i MD ČR!

Jak se říká, ve dvou se to lépe táhne. V politice tohle pořekadlo platí dvojnásobně. Osobně si proto velmi cením intenzivní spolupráce v celé řadě oblastí s ministrem Karlem Havlíčkem. Nedávno jsme měli skutečně dlouhou poradu, na které jsme se věnovali jednotlivým zákonům a návrhům hezky „bod po bodu“. Do velké míry se tyto plány týkají nás všech a napsal jsem proto pro Vás krátký report s důležitými informacemi. Pojďme na to.

Klíčový zákon pro celé Česko, který ovlivní generace našich dětí. To je bez nadsázky nový stavební zákon. Není žádným tajemstvím, že Česko v povolování staveb patří mezi vůbec nejhorší státy na světě. Mě osobně se tato skutečnost nesmírně dotýká a štve mě. Vážím si proto ohromné důvěry ministryně pro místní rozvoj Kláry Dostálové, že mohu být zpravodajem jednoho z nejdůležitějších zákonů posledních let.

Nový stavební zákon má ovšem přesah prakticky do všech resortů, a proto jsme dopady zákona směrem do průmyslu a dopravy probírali i společně s ministrem Karlem Havlíčkem. Jsem rád, že ministr podporuje většinu mých pozměňovacích návrhů, které povedou ke zrychlení a zjednodušení výstavby, a to mě těší.

Jako místopředseda hospodářského výboru mám ale ovšem také blízko k tématu dostavby nových jaderných bloků. Myslím, že „kauza Vrbětice“ v posledních týdnech jasně ukázala, že Rusko v tomto ohledu nemůže být z bezpečnostních důvodů naším partnerem. Přiznám se, že z mého pohledu je to škoda. Více účastníků v soutěži totiž znamená vyšší tlak na kvalitu a nižší cenu za výstavbu.

S ohledem na dění v posledních týdnech ovšem musím jasně konstatovat, že ruský Rosatom do tendru zapojit nelze. Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček ovšem bez ohledu na jeho neúčast v přípravách soutěže pokračuje. Za mě je to takto v pořádku a správně – Česko musí zůstat energeticky soběstačné a nezávislé na komkoliv. Z mého pohledu se jedná o otázku národní bezpečnosti a bez dostavby nových jaderných bloků energetické nezávislosti nedosáhneme.

Jsem přesvědčený, že každý správný politik musí umět naslouchat občanům a umět také zohlednit jejich poznatky při výkonu své funkce. Budu proto moc rád, když mi napíšete své názory, postřehy a podněty, ať už se jedná o nový stavební zákon nebo o dostavbu nových jaderných bloků.