Nový stavební zákon usnadní lidem život a nastartuje Českou ekonomiku

Málokterý zákon má skutečně dopad na nás všechny. Stavební zákon mezi ně ale jednoznačně patří. Ať se chystáte stavět svůj vysněný domeček nebo chcete postavit garáž, pak se jím musíte řídit. Až donedávna jste přitom museli znát tisíce paragrafů napříč desítkami zákonů. Celý proces povolení byl totiž extrémně složitý, dotýkal se desítek institucí a úředníků. Navíc si ho každý vykládal po svém…

V konečném důsledku tak měli problém se v této oblasti vyznat i samotní „profíci“. A co teprve my, kteří něco stavíme opravdu párkrát za život… Asi nemá smysl se tady dlouze rozepisovat o tom, jak moc negativní dopad tato skutečnost měla na naši zemi a o kolik miliard korun jsme každoročně kvůli tomu přicházeli. To, že jsme se v mezinárodních srovnáních umisťovali za státy jako je Tanzanie, Uganda nebo Kazachstán asi mluví za vše.

Z mého pohledu takovýto stav nelze změnit drobnou „kosmetickou“ úpravou, jak navrhovala celá řada dokonce i našich krajských politiků. Všichni kritici chtěli zásadní zlepšení, nikdo z nich ale vlastně nic nechtěl změnit. Doteď tomu moc nerozumím. Fakta v tomto případě mluví jasně a nutnost zásadní změny byla z mého pohledu neoddiskutovatelná.

Ve spolupráci s ministryní pro místní rozvoj Klárou Dostálovou a jejími kolegy z ministerstva jsme připravili nový stavební zákon (jedná se o můj komplexní pozměňovací návrh), jehož konečná podoba vznikla na základě spolupráce a diskuze se všemi relevantními aktéry. Jsem rád, že se nám během prázdnin podařilo tento klíčový zákon schválit. Prezident Miloš Zeman zákon bez otálení podepsal. I díky tomu zákon začne od příštího roku pomáhat v praxi.