Obce nestojí o zaparkované kamiony, řidiči však mají povinné přestávky. A odpočívadla chybí

Zdroj: ČT24, https://ct24.ceskatelevize.cz/domaci/2908265-obce-nestoji-o-zaparkovane-kamiony-ridici-vsak-maji-povinne-prestavky-a-odpocivadla

Kamiony by měly platit za jízdu po silnicích první třídy, na vozovky druhé a třetí by nesměly vůbec. Na dálnice nebudou moci vyjet nově ani v neděli dopoledne. Počítá s tím vláda, která chystá regulaci tranzitní dopravy. Podle dopravců nedělní zákaz nic neřeší, a navíc dále přetíží už tak přeplněná parkoviště. Po více odpočívadlech volají i obce, které stojící kamiony nechtějí.

Kabinet plánuje zakázat tranzit nákladních vozů na silnicích druhé a třetí třídy. Tento krok má podle Radky Vladykové (nestr. za ANO), ředitelky Svazu měst a obcí, zabránit tomu, aby se řidiči kamionů vyhýbali zpoplatněným úsekům vozovek první třídy jízdou na komunikacích, které na takovou zátěž nejsou připraveny.

„Mnohé jsou ve špatném stavu a města a obce je pak mnohdy také musí platit ze svých rozpočtů a na to nemají peníze. Rakouský model hovoří o tom, že tam jsou plošně zakázány průjezdy kamionů na silnicích druhé a třetí třídy a funguje to,“ obhajuje vládní návrh Vladyková.

Generální tajemník sdružení automobilových dopravců Česmad Bohemia Vojtěch Hromíř uklidňuje zástupce obcí, pro dopravce podle něj bude výhodnější nadále využívat silnic první třídy, i když budou zpoplatněné. „Když si porovnáte náklady na ujetý kilometr kamionu a uvažovanou sazbu na zpoplatněných úsecích silnice první třídy, tak si myslím, že nebude tolik míst, kde se problém objeví,“ míní Hromíř.

Města a obce ale takové sliby neuklidňují. Jak upozorňuje Vladyková, některé komunikace první třídy zůstanou bez poplatků. Právě na nich by dopravní zátěž měla vzrůst nejvíce, upozorňuje ředitelka Svazu měst a obcí.

Kamiony ani v neděli dopoledne
Podle vládního návrhu by také nově nesměly nákladní vozy vyjet na dálnice už od sobotní půlnoci. V současnosti zákaz platí pouze pro nedělní odpolední hodiny do desíti večer. Podle dopravců takový krok nic neřeší, mýtná data totiž ukazují, že provoz kamionů v neděli dopoledne není tak výrazný.

Martin Kolovratník (ANO), předseda poslaneckého podvýboru pro dopravu, plán hájí bezpečností. „Není to nějaká nesmyslná regulace, je to o bezpečnosti dopravy, je to o intenzitách, které jsou poměrně vysoké. Třeba právě v neděli v odpoledních časech, kdy se vrací i ti sváteční, víkendoví řidiči, kteří nejsou tak zkušení,“ vysvětluje předseda podvýboru pro dopravu.

Zvýšení bezpečnosti vítá Vladyková, upozorňuje ale na to, že nejde o systémové řešení. „Kamiony nemají kde čekat, budou stát ve městech a obcích nebo na jejich krajích. My bychom uvítali spíše komplexní řešení tranzitní dopravy přes Českou republiku,“ namítá.

Nedostatek parkování
Právě na nedostatek parkovacích míst, kde by mohli svá auta odstavit, upozorňují řidiči kamionů opakovaně. Musí přitom dodržovat bezpečnostní přestávky. Česká dálniční odpočívadla nabízí zhruba dva tisíce šest set míst, potřeba by jich bylo minimálně dalších patnáct set.

Kolovratník přiznává, že jde o dluh ze strany vlády a Ředitelství silnic a dálnic. Oba orgány nyní slíbily intenzivnější výstavbu. „My jsme Ředitelství silnic a dálnic upozorňovali už před patnácti lety. Tehdy jsme spočítali, že chybí dva a půl tisíce míst, teď je to skutečně zhruba těch patnáct set,“ uvádí Hromíř a dodává, že jde o celoevropský problém.

Města se přitom mnohdy parkováním pro nákladní auta brání. Například Strakonice, Rokycany nebo Turnov je vykazují na okraj obcí. „Samozřejmě bychom nejradši, aby kamiony sjely na dálnici, nezajížděly nám do obcí a nestály ani na kraji. Není to příjemné jak pro řidiče, tak pro občany, mnohdy dělají překážky v provozu,“ vysvětluje Vladyková. 

Konec předjíždění?
Vláda také plánuje zakázat kamionům předjíždění na dálnicích. V minulosti se debatovalo o zákazu plošném, nyní chtějí zákonodárci předjíždění nákladních vozů stopnout pouze na některých úsecích, kde situace bývá nejhorší.

„Myslím si, že návrh, který dnes ze strany vládních kolegů padl, je dobrý a je kompromisní,“ říká Kolovratník. Mezi problematické úseky řadí například dálnici D1 u Humpolce nebo horské části dálnice D8. S vládním návrhem souhlasí i Svaz měst a obcí, dopravci jsou ale proti.

Problémem podle nich je kapacita českých dálnic, která nedostačuje současnému provozu. „Plošný zákaz by podle našeho názoru věci nepomohl, protože jsou situace, kdy ten kamion, který jede delší dobu za vozidlem podstatně pomalejším, prostě předjet potřebuje, jde o plynulost dopravy,“ hájí předjíždění Hromíř.