Odhaleno! Známe první detaily Železniční konference Pardubice 2021

Železniční konference Pardubice patří za dobu své existence již mezi tradiční akce tohoto dopravního odvětví. Její letošní ročník se uskuteční na podzim 16.-17. září. Stejně jako v předchozích letech i letos se máme opravdu na co těšit. Program a obsah konference již pomalu dostává konkrétní obrysy a mám proto čest Vám poodhalit první detaily. Pojďme na to!

Vsadím se, že pokud se zajímáte o železniční dopravu nebo jste z Pardubic, pak už jste někdy museli o Železniční konferenci Pardubice slyšet. Tuhle akci jsem společně se svými kolegy vůbec poprvé zorganizoval v roce 2015. Přiznám se, že jsem tehdy vůbec netušil, že se během pár let stane vůbec jednou z nejdůležitějších akcí v Česku, na které se budou psát s nadsázkou dějiny novodobé české železnice.

A když říkám dějiny, tak od pravdy nejsem vůbec daleko. Vždyť právě na této konferenci například oficiálně navázala Správa železnic spolupráci se svým francouzským protějškem SNCF a začali společně připravovat české vysokorychlostní tratě. Francouzské normy se staly základem pro přípravu českých vysokorychlostních tratí a díky osvědčenému know-how tak zkrátíme přípravy o mnoho let, které bychom jinak museli strávit tvorbou norem a standardů.

Věřím proto, že si ani letos konferenci nenecháte uniknout a uděláte si čas na její sledování. Termín konání jsme stanovili na 16.-17. září 2021 a stejně jako v minulém roce se uskuteční z hlavního nádraží v Pardubicích ve formě živého vysílání. Zájemci se tak nemusí bát, že by jim konference unikla a zmeškali ji – konferenci bude moci sledovat každý a zdarma! :-)

Z detailů konference zatím nemohu odhalit vše. Mohu však prozradit, že i tentokrát se máme opravdu na co těšit. Jedním z pilířů bude téma vysokorychlostních tratí a je tak skvělé, že před konáním konference do Česka zavítá 3. září německý rychlovlak ICE. Veřejnost ho bude mít šanci vidět a dokonce si ho i osobně prohlédnout na hlavním nádraží. Kromě toho bude na místě i personál a s ním i veškeré informace k evropským systémům VRT.

V této souvislosti bych rád zmínil, že v těchto dnech zakládám odbornou pracovní skupinu, která připraví a navrhne tzv. „provozní koncept české VRT“. Tedy přesnou podobu jízdních řádů, rychlosti dojezdu mezi jednotlivými městy a také podobu spojení s evropskými městy, včetně cen jízdného.

Budu moc rád, když mi napíšete své tipy na další témata, na která bychom se měli zaměřit a stejně tak za Vaše nápady, jaké hosty byste rádi na konferenci uvítali. Přípravy letošního ročníku konference jsou v plném proudu a rozhodně tak není pozdě Vaše návrhy začlenit do programu. Nezapomeňte také sledovat oficiální webové stránky konference, na kterých budeme postupně uveřejňovat aktuality a další různé zajímavosti.