ODS v Pardubicích předvádí ukázkový názorový veletoč na opravu koupaliště v akci

Odvolávám, co jsem odvolal, slibuji, co jsem slíbil. Tak přesně tato dnes již legendární filmová hláška naplno vystihuje současnou politiku pardubické ODS v praxi   Možná jste zaznamenali, že se na nedávném pardubickém zastupitelstvu strhl boj o opravu koupaliště na Cihelně za necelých 150 milionů. Jak všichni víme, koupaliště je v havarijním stavu a hrozí jeho úplné uzavření. Současně platí, že pokud chceme zabránit ještě vyšším nákladům, musíme ho co nejdříve opravit. O to více mě však překvapuje názorový veletoč ODS…

Na dnešním jednání pardubického zastupitelstva jsme se znovu zabývali opravou koupaliště Cihelna. Z mého pohledu se jedná pro Pardubáky o jednu z největších služeb našeho města, která tu funguje desítky let a dělá sportovní zázemí velké části města. Koupaliště se naposledy opravovalo před dvaceti lety a na jeho stavu to je znát. Pokud ho vůbec příští rok otevřeme, hrozí, že nám ho úřady v ten stejný okamžik nařídí zavřít. Neměli bychom proto dlouze otálet a co nejdříve bychom ho měli dát do kupy.

Je zajímavé, že stejný názor kromě našich zastupitelů za hnutí ANO měla také donedávna i ODS. Dostali jsme se přitom do poněkud paradoxní až úsměvné situace, kdy ODS sama návrh na opravu vymyslela a schválila jeho financování z úvěru. Podpořila ho přitom nejen na jednání finančního výboru, ale také na jednání rady.
Bohužel ve světle blížících se komunálních voleb ODS tento projekt zpolitizovala a nakonec vlastními hlasy shodila ze stolu. Že Vám to nedává smysl? Nejste sami… Takovéto jednání je neseriózní nejen vůči politickým partnerům v zastupitelstvu, ale především vůči lidem a obyvatelům našeho města 

Pardubice jsou ve skvělé finanční kondici a financovat rekonstrukci koupaliště pomocí velmi levného úvěru si mohou dovolit. Koneckonců potvrdili to odborníci i úředníci z ekonomického odboru. Díky včasné opravě ušetříme nejen na rostoucích cenách stavebních prací a materiálu, ale také předejdeme nutnosti rozsáhlejších oprav.

Přitom od samého začátku existuje celá řada možností, jak opravu financovat. Pokud by se městu nepodařilo získat například komerční úvěr, můžeme využít levnou a atraktivní možnost financování z Národní rozvojové banky, kterou jsem osobně předjednal. Případně lze také zvážit financování formou PPP – partnerství veřejného a soukromého sektoru za účasti soukromého partnera, kterému by město opravu postupně splácelo. Možností je skutečně celá řada.

Jsem proto rád, že zdravý rozum zvítězil a koaliční spolupráce nakonec zafungovala.  Rada města pod vedením primátora Martina Charváta připravila nové řešení, které opravu umožní, ale zároveň se zachová konzervativně a opatrně k rozpočtu města a k našim budoucím závazkům.  Řešení spočívá v tom, že město zaplatí cca 30 milionů korun „ze svého“ a zbytek projektu bude financován pomocí tzv. odloženého financování, kdy zhotovitel koupaliště opraví ze svých vlastních zdrojů a zbytek částky mu město doplatí v následujících letech. Tento způsob považuji za dobré řešení. V následujících letech lze očekávat nárůst příjmů města díky lepším výnosům z rozpočtového určení daní.

Oprava pardubického koupaliště je z mého pohledu jednou z největších priorit. Jsem proto rád, že zastupitelstvo nakonec kompromisní řešení dnes SCHVÁLILO a koupaliště se tak dočká v příštím roce opravy. Jedná se o velké a oblíbené sportoviště, které řadu let skvěle slouží veřejnosti. Chodí zde celé rodiny s dětmi, mladí sportovci, senioři i „přespolní“ obyvatelé. Pokud říkáme, že Pardubice jsou městem sportu, tak právě zachování této služby musí být pro město samozřejmostí. Budu moc rád, pokud mi napíšete svůj názor, jak to vidíte Vy.