Omezit víkendový provoz kamionů ničemu nepomůže. Navíc způsobí další problémy

V předchozím článku jsem Vám psal, proč bychom neměli plošně zakazovat předjíždění kamionů. Na nedávném jednání hospodářského výboru jsme se ale věnovali i návrhu na omezení jejich víkendového provozu, se kterým přišlo ministerstvo dopravy. Omezení doby není upraveno na evropské úrovni a jednotlivé členské státy tak mají tyto pravidla rozdílně nastavena.

V Česku dosud platí, že v období mimo prázdnin (během kterých je provoz omezen více) se nesmí jezdit v neděli od 13 do 22 hodin. V Německu a na Slovensku řidiči nesmí usednout za volant už dokonce od sobotní půlnoci. Mimochodem, v Rakousku tento zákaz platí od sobotní 15. hodiny a aby to nebylo jednoduché, tak v Polsku vyjma státních svátků není provoz regulován. Co ale my? Měli bychom zákaz rozšířit nebo naopak od něj upustit? Osobně jsem přesvědčený, že ani jedno ani druhé.

Na ministerstvu dopravy jsme založili pracovní skupinu. Kromě mě jsou v ní zastoupeni kolegové z ministerstva, dopravní police, Ředitelství silnic a dálnic a Sdružení automobilových dopravců ČESMAD BOHEMIA. Pokud máme udělat takto zásadní změnu, musí na ni panovat minimálně většinová shoda. Především si ale musíme být jistí tím, co způsobí v reálném provozu. Překvapivě tuto otázku zatím nikdo nedokázal s jistotou zodpovědět. Musíme proto počkat na tvrdá data a z nich udělat dopravní simulace.

Dosavadní čísla však mluví jasně. Statistiky ukazují, že v neděli dopoledne je intenzita dopravy nízká. Kamiony tak nemají koho ohrozit a z tohoto pohledu zákaz nedává smysl. Naopak, rozšíření zákazu nezpůsobí úbytek dopravy, ale pouze zvýší hustotu provozu a tím může potenciálně dojít ke zvýšení rizika dopravních nehod.

Navíc je zde problém v podobě nedostatečného počtu odpočívadel pro kamiony. Ředitelství silnic a dálnic sice jejich síť okolo hlavních tahů rozšiřuje a modernizuje, nicméně stále jich je zatím nedostatek. Může se tak stát, že kamiony projíždějící přes Česko u nás mohou uvíznout a kvůli nedostatečnému počtu odpočívadel, budou parkovat na místech, která jim to alespoň trochu umožní. Z těchto důvodů si myslím, že bychom neměli rozšiřovat zákaz nedělní jízdy.