Opravdu Česko potřebuje nový stavební zákon? Tohle jsou jasné argumenty

Více než 20 let všichni politici mluví o tom, že je potřeba kompletně změnit stavební legislativu. Nikdo z nich to ale neudělal. Někteří proto, že se báli, někteří proto, že jim špatný stav vyhovoval a umožňoval různé pletichy. Ať už to je tak, či onak, po přečtení prvních pár odstavců Vám bude jasné, že nový stavební zákon je nutnost a absolutní priorita.

 

Věděli jste, že stavby dnes povoluje 714 obecných stavebních úřadů, 606 speciálních stavebních úřadů, 4 vojenské stavební úřady, 9 báňských a další 4 speciální (ministerstva)? Kromě toho se stavebník samozřejmě musí řídit 85 zákony! Tím však výčet „hrůzy“ nekončí. Naopak, pokud stavíte, musíte si podle 50 zákonů zajistit závazné stanovisko u dotčených orgánů.

 

Stále nemáte dost? Fajn, pokračujeme… Podle dalších 20 zákonů musí stavebník sehnat další doklady (průkaz energetické náročnosti, certifikáty, samostatná povolení, hluková studie, radonový průzkum, energetický posudek, povolení výjimek) a řídit se ještě 15 dalšími předpisy, ve kterých jsou stanoveny požadavky, podle kterých musí projektant postupovat – jsou navíc rozdrobeny v různých zákonech.

 

Jestli jste dočetli až sem, máte můj obdiv. Skoro bych se teď vsadil se, že teď už není nikdo, kdo by pochyboval o potřebnosti rekodifikaci stavebního zákona. Nový zákon připravuje Ministerstvo pro místní rozvoj pod vedením zkušené ministryně Kláry Dostálové a už zítra ho budeme projednávat na sněmovním hospodářském výboru.

 

Česko v různých mezinárodních srovnáních stavebního řízení obsazuje nelichotivá místa. Tato skutečnost by už brzy mohla být minulostí. Nový stavební zákon jsme totiž připravili tak, aby byl efektivní, funkční, jednoduchý a především rychlý.

 

Tvrdím, že neděláme pro pohodlí úředníků, ale pro lidi. Oblítávat úřady mají dokumenty, nikoliv lidé. Jasná pravidla a jednotná metodika pro úředníky jsou základem nového zákona. Prosazujeme však také méně razítek, jeden přezkum a jedno řízení. Chceme povolení stavby do 60 dnů a dosáhneme toho digitalizací a omezením byrokracie.

 

Postavit bytový dům dnes trvá klidně i 10 let! Není proto divu, že se nestaví a ti, co potřebují vlastní bydlení, si ho nemohou dovolit. Složitý systém neúměrně celý proces prodlužuje a kvůli tomu bydlení zdražuje. Někteří z toho mají docela dobrý byznys. Je proto pochopitelné, že stejní lidé a skupiny dnes křičí, když se někdo snaží dát věci do pořádku.

 

Postupně Vám budu představovat jednotlivé části nového stavebního zákona. V této souvislosti mám však na Vás prosbu. Rád bych znal Vaše zkušenosti, komentáře a postřehy přímo z praxe. Budu rád za Vaše nápady, co bychom měli do nového zákona promítnout. Pište mi na email poslanec@martinkolovratnik.cz nebo na mé sociální sítě :-)